Valikko

Erkki Toivanen ?UR" in Memoriam

Muistan Erkki Toivasen viiden vuoden takaa tilaisuudesta, jossa hän oli aloittelemassa uutta pestiään Suomen ensimmäisenä Reilun kaupan lähettiläänä. Meidän vapaaehtoisten järjestämän tapahtuman konseptina oli haastatella Toivasta turkulaisen ostoskeskuksen keskelle pystytetyllä lavalla ja kuulla hänen kansainväliseen perspektiiviinsä perustuva näkemyksensä siitä, mikä Reilun kaupan ideologiassa on erityistä.

Olin odottanut Toivasen tapaamista lähes hartaudella. Hän oli iltauutisista tuttu lapsuuteni ääni, jonka kansainvälisyydestä, tyylikkyydestä ja avoimesta, humaanista ja älykkäästä otteesta olin aikuistuttuani syvästi vaikuttunut. Voisi hyvällä syyllä luonnehtia, että kun hain Toivasen Turun rautatieasemalta, kyseessä oli fanin ja hänen idolinsa kohtaaminen.

Tapahtuma kosketti paitsi minua, myös sukulaisiani, jotka oli tapahtuman onnistumiseksi valjastettava avuksi: lainasin äidiltäni auton Erkki Toivasen noutamista varten, ja äitini keskustassa sijaitsevassa asunnossa Toivanen levähti kahden puheenvuoronsa välissä. Sekä äiti että minä pyysimme nimikirjoitukset hyllyistämme löytyviin Toivasen kirjoihin, ja edellisenä iltana pohdimme kuumeisesti, millainen välipala olisi kosmopoliitille paikallaan. Toivasen vierailu ja viihtyminen ?UR?meillä?UR? oli molemmille kunnia-asia.

Emme äitini kanssa olleet kaksin syvässä ihailussamme: kun saavuimme Erkki Toivasen kanssa turkulaiseen kauppakeskukseen, oli häntä odottamassa joukko turkulaisia faneja. Muistan ajatelleeni, että kyseessä on luultavasti ainoa suomalainen toimittaja, jonka vierailua ihmiset iäkkäistä turkulaisrouvista ja eläkeläispapoista kotiäiteihin odottavat nimmarivihkoineen ja ruusuineen ?UR" jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua.

Puheenvuorossaan Toivanen onnistui yhdistämään kuluttajien kaupassa tekemät valinnat saumattomasti siirtomaahistoriaan ja tuomaan esiin sen, kuinka meillä länsimaisillä ihmisillä on varaa tarjota muillekin työstään sellainen korvaus, jolla he tulevat toimeen. Pohdin, että lavalla meille on puhumassa paitsi tietenkin äärimmäisen kirjasivistynyt, myös sydämestään syvästi sivistynyt henkilö.

Erkki Toivanen jatkoi Reilun kaupan esillä pitämistä vielä varsinaisen lähettiläskautensa jälkeenkin, ja hänet nimitettiin vuonna 2007 Reilun kaupan kunnialähettilääksi. Nimitys onkin osuva: Reilulla kaupalla oli kunnia saada lähettilääkseen juuri Erkki Toivanen.

Kirjoittaja on Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä markkinointikoordinaattori Saara Manelius.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications