Valikko

Reilu kauppa Afrikassa ?UR" mitä viljelijät haluavat

Siirryin Belgiasta Afrikan Reilun kaupan viljelijöitä edustavan Fairtrade African palvelukseen parisen vuotta sitten, lokakuussa 2010. Kuinka vauhdikkaasti kuluneet kaksi vuotta ovat menneet! Kun aloitin, toimistomme oli juuri muuttanut vilkkaaseen Nairobiin pienestä ja uneliaasta Moshin kaupungista, joka sijaitsee Pohjois-Tansaniassa Kilimanjaron varjossa.  Paikanvaihto oli myös symbolinen muutos : se oli Fairtrade Africalle kuin toinen alku.  

Tällä hetkellä Fairtrade Africassa työskentelee 18 hengen monikansallinen tiimi, jossa on työntekijöitä Afrikasta (Kenia, Tansania, Ghana), Euroopasta (Belgia, Iso-Britannia, Ranska) ja Kanadasta (kaakaosta vastaava uusi työntekijämme on kanadalainen). Olemme dynaaminen ryhmä nuoria ihmisiä, joilla on yksi tavoite ?UR" tukea viljelijöiden ja työntekijöiden elinolojen parantamista eri puolilla Afrikkaa.

Fairtrade Africa edustaa yli kolmea sataa tuottajayhteisöä, jotka viljelevät Reilun kaupan tuotteita 29:ssä Afrikan valtiossa. Mukana on paljon syrjäseutujen tuottajayhteisöjä, jotka elävät kaukana maidensa pääkaupungeista. Yksi maanosan suurimmista haasteista on heikko infrastruktuuri, joka tekee matkustamisen kalliiksi ja vaikeaksi .

Olemme luoneet ruohonjuuritason rakenteita ja verkostoja, joilla pyrimme tavoittamaan myös syrjäkylien viljelijät. Alue- ja tuotekohtaiset verkostot ja maatason kumppanuudet antavat tuottajille mahdollisuuden kokoontua ja ilmaista näkemyksensä ja huolensa. Oma roolimme viljelijäyhteisöjen tukemisessa ja verkostoimisessa voi vain kasvaa nyt, kun Reilun kaupan kattojärjestö Fairtrade Internationalin päätösvalta on siirretty 50-prosenttisesti viljelijöiden ja työntekijöiden käsiin. Tämä on todellista voimaannuttamista!

Jokainen meistä pitää yhteydenpitoa viljelijöihin ja työntekijöihin työnsä parhaana puolena. Heidän vieraanvaraisuutensa on sanoinkuvaamatonta. Viime viikolla kävin Nyerissa, Mount Kenyan kauniilla alueella. Seurassani oli irlantilainen toimittaja, joka oli tekemässä juttua Reilun kaupan teetä kasvattavista viljelijöistä. Viljelijäyhteisöön tehtiin juuri tarkastuskäyntiä, mutta siitä huolimatta meille järjestettiin mahdollisuus tavata teetä tuottavia pienviljelijöitä. 

Tällaiset vierailut muistuttavat minua tuottajien hyväksi tehtävän työn vaikutuksista. Ne palauttavat mieleen myös sen, että Afrikka on aivan yhtä monimuotoinen kuin Eurooppa. Lukemattomia Reilun kaupan viljelijöitä parin vuoden aikana tavattuani olen ymmärtänyt, että he ovat kaukana meidän kliseisistä mielikuvistamme. Kyseessä on kirjava joukko ihmisiä, joista jokaisella on oma tarinansa ja viisautensa jaettavanaan. Jos voisimme viedä suomalaiset kuluttajat Keniaan tapaamaan Neyrin viljelijöitä, tiedotustyöllemme ei taatusti olisi enää mitään tarvetta.   

 
Veronique Verlinden 

Kirjoittaja toimii Fairtrade African toimistossa Keniassa viestintätyössä.

Fairtrade African kotisivut

Seuraa Twitterissä @fairtradeafrica

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications