Valikko

Ilmastonmuutos ylettyy kahvikuppeihimme

Joskus kuulee sanottavan, että kehitysyhteistyö voitaisiin korvata reilulla kaupankäynnillä. Reilun kaupan merkkijärjestelmäkin sai alkunsa, kun kahvia tuottavat meksikolaiset perheviljelijät halusivat ansaita toimeentulonsa mieluummin omalla työllään kuin olla kehitysavun passiivisia vastaanottajia.

Kauppa voi olla hyvä ase köyhyyttä vastaan, mutta kaiken kehitysyhteistyön korvaajaksi siitä ei ole. Sen sijaan kehitysyhteistyöllä voidaan parantaa paljonkin köyhien maiden ja yhteisöjen mahdollisuuksia vähentää omaa köyhyyttään kaupan avulla.

Nykymuodossaan kauppaa tukeva kehitysyhteistyö nousi keskusteluun kymmenisen vuotta sitten. ?UR?Aid for Trade?UR? oli yksi WTO-neuvotteluiden porkkanoista, joilla köyhiä maita houkuteltiin avaamaan markkinoitaan. Kyseessä oli varmasti myös korjausliike, jolla reagoitiin edellisen vuosikymmenen kehitysaputrendien haasteisiin. 1990-luvulla keskityttiin köyhyyden vähentämiseen kiinnittämättä kovin suurta huomiota siihen, millä voimavaroilla köyhyyttä vähennetään pitkällä aikavälillä.

Reilu kauppa ry käynnistää ensimmäisen oman kehitysyhteistyöohjelmansa tänä vuonna. Ohjelmaamme voi sanoa hyvällä syyllä kehityspoliittisesti ajankohtaiseksi. Tuemme Reilun kaupan kahvia Keski-Amerikassa tuottavia pienviljelijöitä kestävämpään ja kaupallisesti tuottavampaan viljelyyn. Toisena tavoitteena on tukea koko Latinalaisen Amerikan Reilun kaupan viljelijöitä edustavaa alueellista verkostoa niin, että verkosto voisi vastata omien tuottajiensa tukemisesta itse.

Kahvi ei valikoitunut ohjelmaan sattumalta. Noin puolet yli miljoonasta Reilussa kaupassa mukana olevasta pienviljelijästä tuottaa pääasiallisesti kahvia, heistä noin 200 000 Latinalaisessa Amerikassa.

Alueen kahvinviljelijöillä on edessään vakavia haasteita. Ilmastonmuutos näkyy viljelijöiden sadoissa ja kukkaroissa jo nyt. Jossain vaiheessa vaikutukset havaitaan myös suomalaisten kahvikupeissa.

Ennusteiden mukaan sään lämpeneminen siirtää kahvinviljelyä pikku hiljaa nykyistä korkeampaan ilmanalaan. Moni nykyisin kahvinviljelyssä oleva alue tulee siis hylätyksi, ja uusia viljelmiä perustetaan uusille alueille. Voi vain kuvitella, minkälaista yhteiskunnallista epävakautta tällainen uusjako saattaa synnyttää. Uuden viljelmän perustaminen ei ole köyhälle helppoa, varsinkin kun kahvipensas tuottaa satoa vasta nelivuotiaana.

Tällä satokaudella kahvisatoa pienentää varsinkin Brasiliaan iskenyt kuivuus. Keski-Amerikassa satoja on pienentänyt jo useita vuosia coffee rust ?UR"niminen sienitauti, jonka yleistyminen johtuu myös ilmastonmuutoksesta. Ohjelmamme yksi käytännön tavoitteista on auttaa viljelijöitä taistelemaan sienitautia vastaan ja sopeutumaan muihin ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Ohjelma ja sen teemat näkyvät Reilun kaupan kampanjoinnissa myös täällä Suomessa. Linkki on luonteva, ovathan suomalaiset maailman ahkerimpia kahvinjuojia.

Janne Sivonen

kirjoittaja on Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications