Valikko

Kahvihampaan ihana kolotus

Elintarviketeollisuusliitto tiedotti hiljattain, että suomalaiset juovat kahvia aina vain yhtä paljon. Lama tai ei, suomalaisten kahvinkeittimissä porisee. Keskimäärin jokainen suomalainen juo vuodessa lähes kymmenen kiloa kahvia. Suomi on kahvinjuonnin kärkimaa kansainvälisesti, ja vakiinnuttanut asemansa.

Suomalaiset ovat jo monena vuotena olleet myös erittäin innokkaita Reilun kaupan kuluttajia kansainvälisesti vertaillen. Itse olen kantanut korteni kekoon näiden molempien Suomen komeiden sijoitusten puolesta. Olen uskollinen Reilun kaupan tuotteiden kuluttaja ?UR" olin jo ennen nykyistä työpaikkaani! ?UR" ja hillitön kahvinjuoja.

Onneksi Suomessa on myynnissä jo noin 230 erilaista Reilun kaupan kahvia. Eivät lopu kesken vaihtoehdot tai mahdollisuudet juoda kahvia. Aikaisin aamulla tai myöhään illalla (lue: kofeiinilla tai ilman). Päivällisen alle tai ylle. Espressoa tai perinteistä. Pullakahvit tai kahvitauko. Niin tai näin ?UR" aina voi kahvitella reilusti. Reilun kaupan kahvin tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä, lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä ja pienviljelijä saa kahvistaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa tai markkinahintaa, sitä kumpi on sillä hetkellä korkeammalla.

Kahvittelu on supisuomalainen asia, ja silti se tuodaan tänne kaukaa. Reilun kaupan kahvia tulee maahamme esimerkiksi Hondurasista, Guatemalasta, Perusta, Tansaniasta, Kolumbiasta, Etiopiasta, Meksikosta, El Salvadorista, Nicaraguasta, Boliviasta, Ecuadorista, Costa Ricasta, Ruandasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Ugandasta, Papua-Uudesta-Guineasta ja Brasiliasta.

Näin kesän kynnyksellä on aika vaihtaa työpaikan kahvitauot pannukahveihin järven rannalla. Kahvilla voi terästää hetken kuin hetken. Reilun kaupan kahvin valitseminen on tapa kiittää ja antaa viljelijälle jotain takaisin, kertoi kerran tapaamani kolumbialainen kahviyrityksen edustaja Steven Diaz. Minusta se oli hyvin sanottu. Oikein piristettyä kesää kaikille!

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tiedottaja Meri Savonen

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications