Valikko

Lapsen oikeuksien sopimuksen merkkivuotena

Hiljattain vietettiin maailman laajimmin ratifioidun sopimuksen Lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotispäivää. Kyseessä on meille Reilun kaupan liikkeessä mukana oleville tärkeä sopimus jo siinäkin mielessä, että Reilun kaupan kriteerit perustuvat osin myös tähän sopimukseen.

ILO:n mukaan yli 200 miljoonaa lasta työskentelee tavalla, joka on haitallista heidän kehitykselleen. Vaikka monelle saattaa sanasta lapsityövoima tulla mieleen nimenomaan tehdasympäristö ?UR" ainakin itselleni tuli vielä vähän aikaa sitten ?UR" on maatalous yleisin ala, jolla hyväksikäytetään lapsityövoimaa.
Reilun kaupan tuotteiden tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä. Lapset eivät saa tehdä työtä tavalla, joka häiritsee heidän koulunkäyntiään tai kehitystään. Oman perheen tilalla auttamista lomilla ja koulupäivän jälkeen ei kielletä, kunhan askareet eivät vie liikaa aikaa eivätkä häiritse koulutusta tai lapsen sosiaalista, moraalista tai fyysistä kehitystä.

Kävin yliopistolla kuuntelemassa kehitysmaatutkimuksen luentoa lapsityövoimasta. Luennoitsija Päivi Mattila kertoi, että lapsien työskentely on osa köyhien perheiden peruselinkeinon hankintaa ja riskinhallintaa. Lapsityövoiman hyväksikäyttökielto ei ole ainoa tapa, miten Reilu kauppa tukee lasten koulutusta. Viljelijäperheiden toimeentulon parantuessa yhä useampi lapsi pääsee kouluun. Erillisellä Reilun kaupan lisällä on kunnostettu koulurakennuksia, hankittu lapsille koulutarvikkeita ja palkattu opettajia.

Mattilan mukaan maailman 5?UR"14-vuotiaista lapsista lähes 16 prosenttia työskentelee tavalla, jota pidetään taloudellisesti aktiivisena. Uskomattoman suuri määrä lapsia, enkä kuitenkaan ole nähnyt ketään heistä edes vilaukselta. Kaukana ovat lapsuudet toisistaan eri puolilla maailmaa. Olen kiitollinen, että omassa elämässäni Lapsen oikeuksien sopimus on toteutunut. Unelmoin oikeudesta elää maailmassa, jossa ei tarvittaisi erillisiä kriteereitä tai sertifiointimerkkejä huolehtimaan lasten oikeuksista.

Lue, miten Reilu kauppa hyödyttää kehitysmaiden perheitä.

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tiedottaja Meri Savonen

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications