Valikko

Reilu kauppa ja lapsityövoiman hyväksikäyttö

Pääsiäinen on vuoden tärkeimpiä suklaasesonkeja. Maailmalla media on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen raportoimalla kaakaontuotannossa esiintyvästä lapsityövoiman hyväksikäytöstä.

Aiheesta nähtiin viime viikon aikana eri tekijöiden ajankohtais- ja dokumenttiohjelmia Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Huomenna teemaan tarttuu BBC:n Panorama.

Tanskalainen The Dark Side of Chocolate kertoi, että alle 15-vuotiaiden lasten myyminen Malista Norsunluurannikolla oleville kaakaotiloille on yleistä ja jokapäiväistä. Dokumentti oli paikallisessa mediassa pääuutisten joukossa, ja se nousi otsikoihin myös muissa maissa. YLE näkyy ostaneen dokumentin, mutta lähetysaika ei ole vielä tiedossa.

On hyvä, että asiaan kiinnitetään huomiota. Maailmassa on YK:n mukaan 218 miljoonaa työtä tekevää lasta, joista 126 miljoonaa on lapsityövoiman hyväksikäytön pahimpien ilmenemismuotojen uhreja.

Hyväksikäytön taustalla on monia ongelmia, joista suurimpia ovat äärimmäinen köyhyys ja epäreilut kauppaehdot. Epätoivoiset ihmiset tekevät epätoivoisia tekoja, ja hyväksikäytön laajuuden perusteella epätoivo on erityisen suurta kaakaoviljelmillä.

Länsi-Afrikassa kaakaota viljelee yli miljoona lapsityöläistä. Sikäläiseen lapsityövoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös ihmiskauppaa. Alueella arvioidaan olevan noin 200 000 ?UR" 800 000 alle 18-vuotiasta ihmiskaupan uhria, joista moni työskentelee kaakaoviljelmillä.

Saksassa esitetty Kindersklaven für Schokohasen (Lapsiorjia suklaapupuille) näytti Norsunluurannikolla elävän perheen, jonka kaikki lapset ?UR" mukaan lukien 15?UR"vuotias orjaksi ostettu poika ?UR" työskentelevät perheen kaakaoviljelmällä.

Ohjelma esittelee myös Reilun kaupan kaakaota tuottavan osuuskunnan, jonka jäsenet saavat työstään asiallisen korvauksen. Siksi heidän lapsensa pääsevät kouluun, ja lapsille jää vapaa-aikaa myös urheiluun.

Ohjelman verkkosivulla linjataan näinkin vahvasti: ?UR?Jos haluaa ostaa suklaata, jossa on takuu lapsityövoimavapaasta tuotannosta, on vain yksi vaihtoehto: Reilu kauppa.?UR?

Vaikka ohjelma oli muuten mainio, sanan takuu käyttäminen tällä tavalla on liioittelua. Reilu kauppa on alansa vahvin ja tiukin sertifiointijärjestelmä, mutta kukaan ei voi sataprosenttisesti taata sitä, ettei tiloilla koskaan esiinny mitään ongelmia. Reilussa kaupassa sataprosenttinen takuu edellyttäisi sitä, että tuottajayhteisöissä kiertävät valvojat tarkastaisivat yli miljoonaa viljelijää ja työntekijää 58 maassa joka päivä ympäri vuoden.

Mitä Reilu kauppa siis takaa? Lapsityövoiman hyväksikäytön osalta järjestelmä takaa sen, että se on kielletty, kiellon noudattamista valvotaan ja löydettyihin rikkomuksiin puututaan.

Reilun kaupan tuottajayhteisöissä kiertävät valvojat löytävät tiloilta pieniä puutteita varsin usein: osuuskunnalta voi puuttua jokin dokumentti, tai suojavarusteiden käyttöohjeet eivät ole kaikilla niillä kielillä, joita tilalla puhutaan. Rikkeiden löytyminen on osoitus valvonnan toimivuudesta, ja niiden korjaaminen tarkistetaan uudella valvontakäynnillä.

Joskus valvonta löytää myös vakavia rikkomuksia, mutta ne ovat onneksi harvinaisia. Lapsityövoiman hyväksikäyttöön törmäsin viime vuoden syyskuussa, kun Reilun kaupan yhteistyöjärjestö FLO (Fairtrade Labelling Organizations International) kertoi normaalin valvonnan yhteydessä löytyneestä hyväksikäyttötapauksesta.

Tapauksen paljastuttua kiireellisintä oli lasten turvallisuuden takaaminen, sillä hyväksikäyttöön syyllistyneet saattavat pyrkiä uhreista eroon myymällä heidät toisille tiloille. FLO raportoi asian paikallisille viranomaisille ja lastensuojelujärjestöille, joiden kanssa lasten tilanteeseen puututtiin ja heidän tulevaisuutensa turvattiin.

Kyseisen osuuskunnan sertifiointi jäädytettiin välittömästi. Helpointa olisi ollut, jos asiasta olisi hankkiuduttu eroon erottamalla lopullisesti koko osuuskunta, jonka alueella rikkomuksia tehneet pientilat olivat.

Reilussa kaupassa ei ole kuitenkaan kyse rankaisemisesta tai ongelmien peittelystä, vaan siitä, että asioita muutetaan paremmaksi. Siksi pysyvään erottamiseen olisi menty vain, jos kyseinen osuuskunta ei olisi laittanut asioitaan kuntoon.

Osuuskunta suhtautui asiaan vakavasti ja toteutti valvontayhtiö FLO-CERTin vaatimat parannukset. Nyt ongelmat on korjattu ja osuuskunnan sertifiointi on palautettu. Jatkossa osuuskunta toimii aiempaa tehokkaammin lapsityövoiman hyväksikäytön estämiseksi.

FLO ja FLO-CERT ottivat tapauksesta opikseen. Valvojat ovat lisänneet kuluneen vuoden aikana yllätystarkastusten määrää. Myös osuuskunnan omia sisäisiä valvontamekanismeja on parannettu FLO:n tuella.

Lapsityövoiman hyväksikäyttö ei lopu kuitenkaan pelkästään kepillä, vaan siihen tarvitaan myös porkkanaa. FLO tukee osuuskuntia paikan päällä muun muassa kouluttamalla niitä lapsikysymyksissä. FLO on myös aloittanut yhteistyöhankkeita sellaisten paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa, jotka työskentelevät aiheen parissa, ja jatkossa uusia kumppanuuksia solmitaan lisää.

Julkisuudessa ja etenkin netin keskustelupalstoilla Reilua kauppaa ja muita vastaavia aloitteita lähestytään usein ääripäiden kautta. Jotkut tuntuvat ajattelevan, ettei mikään köyhyyden poistamiseen tähtäävä aloite toimi. Toinen ylilyönti on väittää, että yhden järjestön toiminta poistaa kaikki maailman ongelmat kuin taikasauvan iskulla. Kumpikaan kärjistys ei pidä paikkaansa.

Kukaan ei voi yksin poistaa kaikkia maailman ongelmia, mutta jokainen voi muuttaa asioita paremmiksi. Lapsityövoiman hyväksikäytön poistamiseen kaakaontuotannosta tarvitaan paitsi Reilua kauppaa myös paikallisia viranomaisia, YK:ta ja muita avunantajia, ammattiliittoja, kansalaisjärjestöjä, tuottajia, kaakaota prosessoivia yrityksiä ja kuluttajia.

Pallo on siis meillä kaikilla. Tiedätkö sinä pääsiäismuniesi kaakaon alkuperän?

Janne Sivonen,
Reilun kaupan edistämisyhdistyksen viestintäpäällikkö


Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications