Valikko

Siksi Reilua kauppaa tarvitaan

Eiliset YLEn kanavilla esitetyt dokumentit kertoivat karua tarinaa kehitysmaista tulevien raaka-aineiden tuotannosta. Ulkolinjan Kitkerä totuus suklaasta (uusinta 19.7. klo 23.10) kuvasi suklaateollisuuden suurinta ongelmaa, ihmiskauppaa ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä Afrikassa, ja sitä, miten alan teollisuus ja paikalliset viranomaiset edelleen pyrkivät kieltämään ongelman olemassaolon. Dokumenttiprojekti: Banaani taas käsitteli kehitysmaiden maanviljelyssä surutta käytettävien kemikaalien haittoja ihmisille ?UR" esimerkkinään banaaninviljelyssä Nicaraguassa käytetyt torjunta-aineet.

Kyseiset ohjelmat nostivat järkyttävällä tavalla esiin sen, miksi Reilua kauppaa tarvitaan. Reilu kauppa ei yksin tietenkään pysty ratkaisemaan kaikkia kehitysmaiden ongelmia tai pelasta koko maailmaa, mutta juuri näihin kahteen esitettyyn ongelmaan se pureutuu. Reilun kaupan raaka-aineiden tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä ja kiellon toteutumista myös valvotaan. Samoin kriteereissä on pitkä kiellettyjen kemikaalien lista, jonka noudattamista valvotaan. Listalla on yli sata kiellettyä kemikaalia, minkä lisäksi sallittujen kemikaalien käytöstä on tarkat ohjeet, joita tulee noudattaa. Verkkosivuiltamme voit lukea lisää ympäristökriteereistämme.

Reilun kaupan valvonnalle, josta vastaa FLO-CERT, on myönnetty ISO 65 -standardi. Se on kansainvälinen takuu siitä, että valvonta on puolueetonta ja läpinäkyvää ja että kriteerien luominen ja niiden valvominen ovat eri tahojen käsissä. Reilun kaupan valvonta on tiukkaa ja säännöllistä. Aina jos rikkeitä löytyy, asioihin puututaan välittömästi. Reilun kaupan järjestelmä on ainoa sosiaalinen sertifiointijärjestelmä, joka on saanut tuon ISO 65 -standardin. Reilun kaupan kriteereistä on niin ikään tietoa sivuillamme.

Kuten ILOn lapsityövoiman vastaisen työn parissa 15 vuotta työskennellyt henkilö kaakaodokumentissa sanoi, joskus tällaisia filmejä katsellessa iskee toivoton olo. Se on kuitenkin turhaa, sillä me kuluttajat emme ole voimattomia. Päinvastoin ?UR" meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Maailma muuttuu ostos kerrallaan: mitä enemmän ostamme Reilun kaupan tuotteita, sen selvemmäksi teemme alan teollisuudelle ja kaupalle, että emme hyväksy ruokaamme tuotettavan kehitysmaiden ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications