Valikko

Tierra Nueva panostaa kahvin laatuun

Remigio Espinozalla on uusi kuorintamylly, joka erottaa vasta poimituista kahvimarjoista pehmeän punaisen kuoren ja hedelmälihan. Uuden myllyn säädöt ovat paremmat kuin entisen. Kuorinnassa tulee nyt vähemmän murtuneita, vaurioituneita papuja. Kuorinnan jätevesi menee saostuskaivoon, kiinteä kuorijäte kompostoidaan lannoitteeksi.

Remigio kuuluu Nicaraguassa Boacon alueella toimivaan Tierra Nueva ?UR"osuuskuntayhtymään, jossa on kahdeksan jäsenosuuskuntaa ja yli 600 viljelijäperhettä. Tierra Nueva on Reilun kaupan osuuskunta ja kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden yhteistyökumppani.

Remigion vaimo Antonia Chavarria on nykyisin täysillä mukana luomukahvin tuotannossa. Hän vastaa kahvin esikuivauksesta ja laadunvalvonnasta maatilan uudessa kasvihuoneessa. Kasvihuoneessa esikuivaus sujuu tasaisemmin ja nopeammin kuin paljaan taivaan alla.

- Vain hyvälaatuisen kahvin tuottajat menestyvät, painottaa Tierra Nuevan toimitusjohtaja Pedro Rojas.

Tierra Nueva on toipunut ruostesienen aiheuttamista tuhoista, jotka pari vuotta sitten nipistivät puolet Nicaraguan kahvintuotannosta. Boacossa kahvinpoiminta on parhaillaan käynnissä. Tierra Nuevalla on jo ostosopimukset lähes puolesta miljoonasta kahvikilosta. Boacon kahvi luokitellaan valikoiduksi laatukahviksi ja sen myyntihinta on lähes kaksinkertainen verrattuna hintaan, jonka kahviyritysten ostajat maksavat pienviljelijöille tavanomaisesta kahvista.

Ruostesienen leviäminen kertoo siitä, millaisia ongelmia ilmastonmuutos aiheuttaa kahvinkasvattajille. Sienitaudit ovat tunkeutuneet sellaisille alueille, missä niitä ei ole ennen ollut. Parin viime vuoden aikana Nicaraguassa on myös ollut ankaria kuivuuskausia. Ne vähentävät kahvipensaiden kukintoja ja haittaavat papujen kehitystä.

- Ilmastoseurantaa täytyy lisätä ja meidän on kehitettävä sopeutumistoimia, jotta viljelijät voivat jatkaa tuotantoa sääolojen muutoksista huolimatta, Pedro Rojas sanoo.

Lähellä Remigion ja Antonian kahvitilaa on nyt Tierra Nuevan sääasema, missä seurataan lämpötilojen ja sademäärien vaihteluja.

Vielä viisi vuotta sitten suurin osa Tierra Nuevaan kuuluvista osuuskuntalaisista ei itse tiennyt, miltä hyvä kahvi maistuu. Solidaarisuuden kehityshankkeen avulla rakennettiin kahvinmaistamo ja koulutettiin sinne maistajat. Maistamossa tunnistetaan joka vuosi uusia hyviä kahveja. Boacon kahvissa on parhaimmillaan hyvä suklainen makuvivahde ja häivähdys sitrushedelmien aromeja.

- Asiakkaamme ovat oppineet tuntemaan Boacon kahvin ja monet pitävät siitä, toimitusjohtaja Pedro Rojas toteaa.

Kauppasuhteet ovat vakiintuneet ja ostajien kanssa on helppo neuvotella.

- Reilun kaupan paras piirre on se, että pelisäännöt ovat selkeät ja ne ovat samat kaikille: suurille ja pienille, Pedro Rojas arvioi.

Tierra Nueva ei ole kahvialalla suuri toimija. Pohjois-Nicaraguan kahvintuotantoalueilla on osuuskuntia, joissa on kymmenen kertaa enemmän jäseniä ja jotka vievät ulkomaille yli kymmenen kertaa enemmän kahvia kuin Tierra Nueva.

- Silti me pärjäämme ja parannamme koko ajan kahvin laatua, Pedro Rojas sanoo.

Kahvin lisäksi Tierra Nueva myy luomuhunajaa, inkivääriä ja maustekurkumaa. Naisten osallistuminen on lisääntynyt ilahduttavasti, mutta paljon työtä on vielä tehtävänä ennen kuin päästään tasa-arvoon. Tierra Nuevan vasta laaditussa strategiassa sukupuolten välinen tasa-arvo, ilmastokestävyys ja nuorten tuottajien saaminen mukaan osuuskuntiin ovat tärkeimpiä huolenaiheita.

Kirjoittaja Jukka Pakkala työskentelee Nicaraguan maapäällikkönä kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuudessa

Alkuun

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications