Valikko

Tampere - Reilun kaupan kaupunki juhlii 5-vuotissyntymäpäiviään

Tampere juhlistaa toukokuussa 2013 viisivuotista taivaltaan Reilun kaupan kaupunkina. Synttäreiden kunniaksi tamperelaiset reilun kaupan toimijat järjestävät Reilu Tampere 5v -juhlaklubin Telakalla keskiviikkona 8.5. klo 21?UR"02. Tapahtumassa esiintyy Paleface sekä paikalliset Iida Sams & Kaiho Saundi, Tiina & Sähkömiehet ja Improvisaatioteatteriryhmä HarhaLiike. Lipputulot lahjoitetaan Tansaniaan tukemaan Reilun kaupan tuottajia.   

Juhlaan on syytä, sillä Tampere sai ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Reilun kaupan kaupunki -arvonimen toukokuussa 2008 ja on täten vastuullisten hankintojen edelläkävijä. Tampereen kaupunki on sitoutunut kaupunginvaltuuston päätöksellä edistämään reilua kauppaa omissa hankinnoissaan sekä kannustamaan kaupungin asukkaita, henkilöstöä, yhteisöjä ja yrityksiä kehitysmaiden tuottajien kannalta reiluihin valintoihin.

Arvonimi saavutettiin paikallisten kansalaisjärjestöjen ja kaupungin yhteistyön ansiosta. Kansalaisjärjestöt ja muut paikalliset toimijat ovat myös sittemmin edistäneet aktiivisesti reilua kauppaa ja vastuullista kuluttamista alueella. Eettisen kaupan puolesta ry, Maailmankauppa Tasajako ja Naisten Pankki ovat erilaisissa tapahtumissa nostaneet esille kehitysmaiden työntekijöiden asemaa ja toimeentuloa käsitteleviä teemoja. Tampereen yliopisto on edistänyt eettistä kauppaa kampuksella ja saanut Reilun kaupan korkeakoulun arvonimen ensimmäisenä yliopistona Suomessa. Myös Tampereen seurakunnat ovat toimineet hyvän asian puolesta, sillä kaikissa evankelisluterilaisissa seurakunnissa käytetään Reilun kaupan kahvia, ja Teiskon ja Kalevan seurakunnat ovat lisäksi saaneet Reilun kaupan seurakunnan arvonimen. 

Tampereen Ateria on onnistunut lisäämään Reilun kaupan tuotteiden kulutusta vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2012 Tampereen Aterian ravintoloissa nautittiin yli puoli miljoonaa kuppia Reilun kaupan kahvia. Kouluissa ja päiväkodeissa taas popsittiin reiluja banaaneja 35 000 kiloa. Valikoimissa on myös Reilun kaupan teetä, kaakaota, palasokeria, hunajaa, appelsiinimehua ja suklaata. Tampereen Ateria osallistuu Reilun kaupan teemaviikkoihin ja tiedottaa reilusta kaupasta asiakkailleen.   

Reilu kauppa on yksi konkreettinen keino edistää globaalia vastuuta ja kestävää kehitystä. Jatkossa tavoitteena onkin kytkeä reilu kauppa paremmin laajempaan globaalin yhteiskuntavastuun näkökulmaan ja tehdä entistä enemmän yhteistyötä paikallisten vastuullisten toimijoiden kanssa. Maaliskuussa 2012 alkaneen EU-hankkeen ansiosta Tampereella on nyt resursseja edistää reilua kauppaa entistä ponnekkaammin paikallisten yritysten, yhteisöjen ja tapahtumajärjestäjien kanssa.   

Tavoitteena on myös parantaa Reilun kaupan kaupunki -arvonimen näkyvyyttä tapahtumien, tempausten ja markkinointikampanjoiden avulla. Tällä hetkellä vasta noin 20 % tamperelaisista tietää, että heidän kotikaupunkinsa on Reilun kaupan kaupunki (Taloustutkimus Oy, marraskuu 2012). Monien mielestä on kuitenkin hyvä, että kaupunki edistää eettistä kauppaa omissa hankinnoissaan ja kannustaa kuluttajia vastuullisiin valintoihin. Noin kolme neljäsosaa vastaajista toivoo, ettei verorahoja käytetä tuotteisiin, joiden valmistuksessa on riistetty työntekijöitä tai käytetty lapsityövoimaa.   

Reilun kaupan kaupungin arvonimi on meriitti sekä kaupungille että kaupunkilaisille, ja siitä ollaankin Tampereella ylpeitä. Tavoitteena on yhdessä tehdä kaupungista entistä reilumpi!

Enni Leppälä

Projektikoordinaattori
Reilun kaupan kaupunki 

www.reilutampere.fi  

www.facebook.com/ReiluTampere  

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications