Valikko

Terveisiä granaattiomenaviljelmiltä Uzbekistanista!

Kun julistin Facebookissa, että työmatkani Uzbekistaniin on alkanut, lupasin erityispisteitä jokaiselle, joka tietää, missä se sijaitsee.

Kovin monta vastausta ei tutuilta tullut. Olen koordinoinut Keski-Aasian projektia jo yli vuoden, joten minulle alue alkaa olla tuttua. Onkin suuri kunnia päästä vierailemaan Reilun kaupan tiloilla ja nähdä omin silmin, mitä Reilu kauppa on heille tuonut. 

Uzbekistan sijaitsee Keski-Aasiassa, Afganistanin pohjoispuolella.  Keski-Aasiaan kuuluvat lisäksi Kazakstan, Turkmenistan, Tadžikistan ja Kirgisia. 

30 miljoonan asukkaan Uzbekistan on Keski-Aasian maista Kirgisian lisäksi se toinen, josta löytyy Reilun kaupan tiloja. Sertifioituna maassa viljellään granaattiomenaa, kirsikkaa, aprikoosia, yrttejä ja pähkinöitä. Perinteisesti Kirgisiassa hedelmät kuivatetaan, jotta niitä voidaan käyttää läpi talven ja kuivattuna niitä toimitetaan myös Eurooppaan. 

Ensimmäinen Reilun kaupan osuuskunta, jossa vierailin, sijaitsee Vargansan kylässä, Kitapin alueella. Kylän muodostaa 100 perheen yhteisö, joista 51 perhettä on mukana viljelemässä granaattiomenaa luomuna ja Reilu kauppa -sertifioituna. He ovat olleet mukana Reilun kaupan osuuskuntana vasta reilun vuoden, mutta silti tapaamani viljelijät olivat iloisia kuulumisesta Reiluun kauppaan ja erityisesti Reilun kaupan lisän tuomat hyödyt valaisivat monen tulevaisuudensuunnitelmia.

- Ensimmäiset Reilun kaupan lisät käytämme rakentamalla kylälle monitoimitalon, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan ja voimme järjestää isoja kokoontumisia, kertoo Pardaali Holov, osuuskunnan Reilun kaupan yhteyshenkilö.

Monitoimitalon rakennus on koko kylälle tärkeä projekti, sillä perinteisesti jokaisella kylällä tulisi olla oma kokoontumispaikka. Aiemmin kyläläisillä ei ole ollut varaa rakentaa taloa.

Vargansan kylä on uusi, vasta vajaa kymmenen vuotta. Perheet ovat muuttaneet alueelle naapurikylistä, sillä vuoristoseudun kylien asuinkelpoinen maa-alue on rajallista. Alue on Uzbekistanin päätuottaja granaattiomenissa, ja siksi lähes kaikki perheet viljelevät niitä. Reilun kaupan osuuskunnan perheet ovat jokainen pienviljelijöitä, viljellen alle sadan neliömetrin aluetta kukin. Yhdessä he tuottavat vuodessa yli 100 000 kiloa omenaa. Ensimmäinen sato Reilu kauppa -sertifioituna myytiin viime joulukuussa ja kokemukset olivat hyviä.

- Monitoimitalo valmistuu tämän vuoden lopussa, juuri kun seuraava satomme menee myyntiin. Näin pääsemme ensi vuonna aloittamaan uutta Reilun kaupan lisä ?UR"projektia. Se on kylän sähköyhteyksien parantaminen, Pardaali jatkaa. 

Toistaiseksi kylä saa sähköä vain kolme tuntia päivässä. Osuuskunnan suunnitelmissa on uuden jakelupisteen rakentaminen, jolloin sähkö ohjautuisi suoraan kylään ja olisi saatavilla läpi vuorokauden. Tämä parannus olisi merkittävä. Toteutuessaan kylän 10-vuotissyntymäpäiväjuhlaa päästäisiin juhlimaan monitoimitalossa ja iltamyöhään asti, sähköjen valaistessa juhlijoita. 

Usean tunnin matka kiemuraisia vuoristoteitä pitkin oli kannattava. 

Kollegani myös koulutti viljelijöitä ja kävi yhdessä heidän kanssaan läpi mennyttä vuotta ja tulevaisuuden suunnitelmia. Tilanne näytti positiiviselta. Tärkeätä on luoda osuuskunnan kuivatuille hedelmille kysyntää Euroopassa ja siihen panostammekin kauppayhteistyöstämme. 

Reilu kauppa ei sinänsä ollut muuttanut kyläläisille tuttua elämäntapaa, sillä granaattiomenoita on viljelty jo monen sukupolven ajan, mutta se on auttanut lyhyessä ajassa nostamaan elintasoa ja tuo kehitystä nopeammin. Osuuskuntalaiset olivat vakuuttuneita, että kun monitoimitalo ja sähköt ovat valmiit, alueen muutkin viljelijät haluat liittyä mukaan. 

Päivä oli kaikin puolin antoisa ja innolla odotan seuraavien päivien vierailuja. On eri asia istua toimistopöydän takana ja lukea viljelijöiden kertomuksia Reilusta kaupasta kuin tavata heitä ja omin silmin todistaa, että kyllä ?UR" Reilu kauppa toimii. 

Marjut Martin 

Kirjoittaja toimii Reilu kauppa ry:ssä markkinointisuunnittelijana ja koordinoi Keski-Aasian projektia

Lue lisää Keski-Aasian projektista täältä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications