Valikko

Tuotekehitystä Reilun kaupan järjestelmässä

Reilun kaupan kahvin ja banaanin kaikki jo tietävät. Suklaa ja sokeri ovat jo monelle tuttuja. Viini ja puuvilla löytävät tiensä uusimpina tuotteina kukkien kanssa yhä useampien suomalaisten ostoskoreihin. Mutta tiesitkö, että palestiinalaista Reilun kaupan oliivilöljyäkin on jo Suomessa? Ja sitähän on odotettukin! Burkina Fasossa tuotetaan Reilun kaupan kriteerit täyttäviä kuivattuja tomaatteja. Omenatkin käväisivät jo Suomen markkinoilla, ja palaavat jälleen kausituotteina ensi vuonna.

Reilun kaupan kattojärjestön Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) tutkii jatkuvasti mahdollisuuksia uusien tuotteiden tuomiseksi sertifioinnin piiriin. Maailman raaka-aineiden tuotannossa on eri puolilla maailmaa epäkohtia ja vääristynyttä hintakilpailua, joka usein heijastuu kehitysmaiden tuottajien saamina epäreiluina korvauksina tehdystä työstä ja epäinhimillisinä työolosuhteina. Reilun kaupan kriteereille olisi totisesti tarvetta monessa paikassa.

Reilun kaupan kriteereitä ei kuitenkaan synnytetä hetkessä, kun tarvetta ilmenee. Niiden suhteen tehdään pitkäjänteistä työtä, joka on aikaa vievää ja kallista ja siksi sen täytyy olla hyvin ja perusteellisesti suunniteltua. Uusien tuotteiden mahdollisuuksia tutkitaan niin kriteerien kuin markkinoiden kiinnostuksen näkökulmasta. Kriteerien asettaminen takuuhintoineen vie usein vuosia, minkä jälkeen edessä on tuottajien löytäminen ja sertifioiminen sekä tietysti yritysten kiinnostuksen herättäminen ja vielä kuluttajien kysynnän luominen. Kriteerien asettamisprosessista voit lukea lisää FLO:n sivuilta.

Paraikaa tutkitaan kriteerien asettamista muun muassa kullalle, puulle, silkille ja jatrophalle. Toivottavasti pääsemme pian kertomaan, että näitä tuotteita on nyt saatavissa reiluina. Olisi upeaa pukeutua Reilun kaupan silkkiin ja kantaa Reilun kaupan kultakoruja, puhumattakaan istumisesta Reilu kauppa -sertifioidusta puusta valmistetulla sohvalla, jonka pehmusteet ja päällinen on tehty Reilun kaupan puuvillasta.

PS. Tiesitkö muuten, että Alkossa on jo kahta eri Reilun kaupan kuohuviiniä ja useita puna- ja valkoviinejä?

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications