Valikko

Turvapaikanhakijat pakenevat myös ilmastonmuutosta?

Helsingissä jaettiin ystävänpäivänä ohikulkijoille Reilun kaupan ruusuja. Tempaus järjestettiin Reilu kauppa ry:n ja UN Women ry:n yhteistyönä ja jakamiseen osallistui myös lähiseutujen vastaanottokeskuksissa asuvia turvapaikanhakijoita.

Eurooppaan saapuu turvapaikanhakijoita erityisesti Irakissa ja Syyriassa käynnissä olevien konfliktien seurauksena. Konfliktien taustoista on kirjoitettu Suomessa paljon, mutta yksi Syyrian sisällissodan taustatekijöistä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Syyrian kriisiä on kutsuttu maailman ensimmäiseksi ilmastosodaksi.

Ennen sotaa Syyriassa kärsittiin usean vuoden ajan kaikkien aikojen kuivuudesta. Pienviljelijöiden sadot romahtivat ja tuotantoeläimet kuolivat, ja valtava määrä ihmisiä muutti lyhyessä ajassa maaseudulta kaupunkeihin. Arvio muuttajien määrästä vaihtelee sadoista tuhansista 1,5 miljoonaan, eikä kaupungeissa ollut kasvaneen väkimäärän edellyttämää infrastruktuuria, palveluita tai työpaikkoja. Maaseudun elinolojen romahdus sekä kuivuudesta ja nopeasta muuttoliikkeestä seurannut epävakaus ovat lukuisten tutkijoiden, järjestöjen ja päättäjien mukaan Syyrian sisällissodan olennaisia taustatekijöitä. Syyrian historiallista kuivuusjaksoa pidetään ilmastonmuutoksen aiheuttamana.

***

Syyrian sodan taustalla on toki paljon muitakin asioita kuin kuivuus ja ilmastonmuutos. Olipa kyseessä ilmastosota tai ei, niin se lienee varmaa, että tulevina vuosikymmeninä aiempaa paljon laajempien alueiden elinkelpoisuus on heikkenemässä nimenomaan ilmastonmuutoksen takia. Siksi tämän hetken globaalit haasteet voivat olla vasta alkusoittoa tulevalle.

Tällä hetkellä Reilu kauppa ry painii ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien parissa Keski-Amerikassa. Kehitysyhteistyöohjelmallamme tuetaan alueen kahvinviljelijöitä, joiden sadot ovat romahtaneet rajusti yleistyneen roya-sienitaudin takia. Ilmastonmuutosta pidetään keskeisimpänä syynä myös royan aiheuttamien tuhojen lisääntymiseen. Se iskee erityisesti köyhien viljelmiin, sillä paremmin toimeentulevilla viljelijöillä on varaa hoitaa viljelmiään niin, että kahvipensas kestää royan. Köyhimmät saattavat menettää kahvipensaidensa mukana koko elinkeinonsa, jolloin ainoaksi mahdollisuudeksi voi jäädä muutto kaupunkiin.

Kun vierailin vuosi sitten Hondurasissa tutustumassa Reilun kaupan kahvia viljeleviin osuuskuntiin, paikalliset viljelijät nimesivät suurimmaksi ongelmakseen royan. Piipahdin matkan varrella myös San Pedro Sulassa, joka tunnetaan jengiväkivallan takia maailman nykyisenä murhapääkaupunkina. Ei liene yllätys, että San Pedro Sulan jengeihin liittyy paljon nuoria, joiden vanhemmat ovat muuttaneet kaupunkiin menetettyään toimeentulonsa maalla. Viljelijöiden jälkikasvu liittyy vaihtoehtojen puutteessa jengeihin, ja köyhyys ja epävakaus aiheuttavat näin lisää köyhyyttä ja epävakautta.

***

Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomesta, mutta Reilun kaupan ruusuja Helsingissä jakaneet turvapaikanhakijat ovat hyvä muistutus myös siitä, että ihmisten toimeentulomahdollisuuksien turvaaminen tukee rauhaa ja vakaita oloja. Se parantaa myös ihmisten mahdollisuuksia sopeutua ilmastonmuutokseen. Siksi viljelijän tai työntekijän toimeentulo on kaikkien etu siitä riippumatta, missä maata viljellään tai työtä tehdään.

Janne Sivonen
toiminnanjohtaja, Reilu kauppa ry

Alkuun

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications