Valikko

Työntekijät tekevät hyvää työtä hyvissä olosuhteissa Reilun kaupan kukkatilalla Keniassa

Pääsin helmikuussa todistamaan Reilun kaupan hyötyjä, kun matkustin Keniaan tutustumaan Reilun kaupan kukkien tuotantoon. Tiesin jo ennen matkaani, miksi kukkatuotannossa tarvitaan Reilua kauppaa ja mitä ratkaisuja Reilu kauppa alalle tarjoaa. Silti olin todella vaikuttunut kaikista niistä hyvinvoivista, iloisista ja työstään ylpeistä ihmisistä, joita Reilun kaupan kukkatilalla tapasin. Heidän puheistaan paistoi ammattitaito ja ammattiylpeys. He tietävät tekevänsä hyvää työtä hyvissä olosuhteissa!

Kehitysmaiden kukkatuotantoon liittyy paljon ongelmia, joista suurimpia ovat varmasti työntekijöiden oikeuksien loukkaukset ja kemikaalien käyttö. Työntekijät ovat usein naisia ja pomot miehiä, ja seksuaalinen häirintä on yleistä. Palkat ovat pienet ja työajat pitkät, työtä tehdään kausiluontoisesti, ilman sopimuksia. Työnantaja pakottaa työntekijöitä tekemään ylitöitä, jopa ilman korvausta. Kehitysmaissa kukkatuotannossa käytetään lannoitteita ja torjunta-aineita, jotka on jo vuosia sitten kielletty vaarallisina länsimaissa. Kehitysmaissa työntekijät joutuvat käsittelemään kemikaaleja ilman suojavälineitä ja jätevedet valutetaan luontoon ympäristöstä piittaamatta.

Ongelmia siis riittää. Samaan aikaan leikkokukkien markkinat kasvavat länsimaissa, ihania värikkäitä ja kauniita kukkia myydään jo lähikaupoissakin. Suomessa myydyistä leikkoruusuista suurin osa tulee kehitysmaista, koska suomalainen tuotanto ei ole enää vuosiin riittänyt kattamaan kysyntää.

Onneksi meillä on mahdollisuus ostaa Reilun kaupan kukkia! Reilun kaupan kukkatiloilla työntekijöille taataan turvalliset ja asialliset työolot, ja he saavat vähintään lakien mukaista palkkaa. Työntekijöillä on oikeus vähintään kolmen viikon palkalliseen vuosilomaan ja naisilla vähintään kahdeksan viikon äitiyslomaan. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä. Tuotannossa huomioidaan ympäristönäkökohdat: haitalliset kemikaalit on kielletty ja tilojen työntekijät koulutetaan käyttämään kemikaaleja turvallisesti. Kemikaalien kanssa työskentelevät työntekijät käyvät kolmen kuukauden välein lääkärintarkastuksissa, jotta pystytään varmistamaan, etteivät torjunta-aineet ole vaarantaneet heidän terveyttään.

Reilun kaupan kukat ovat vastuullisesti tuotettuja, eikä niiden hiilijalanjälki ole isompi edes lentorahdin huomioiden kuin lähempänä tuotettujen. Brittiyliopiston tutkimuksessa verrattiin Hollantiin lennätettyjen kenialaisten kukkien ja Hollannissa kasvatettujen kukkien hiilijalanjälkeä ja kuljetus huomioidenkin kenialaisten kukkien ?URoejalanjälki?UR? oli paljon pienempi. Lue lisää tutkimuksesta.

Matkan jälkeen Suomessa kaupan kassalla kukkakimppu kädessä seistessäni muistin, miten näppärät ja osaavat sormet lajittelivat näitä kukkia meidän iloksemme Keniassa. Muistin, miten peruskoulun oppilaat taputtivat hymyillen kun kerroin, että teemme täällä Suomessa töitä juuri siksi, että he saavat käydä koulua. Muistin kukkatilan työntekijöiden lasten päiväkodin seinällä taulun, jossa kerrottiin imettämisen eduista. Muistin, miten tilan oman terveysaseman lääkäri kertoi avoimuuden hiv:stä johtaneen pikkuhiljaa tartuntojen vähenemiseen.

Muistin tämän kaiken ja kerroin siitä kun annoin kimpun äidilleni eilen, kansainvälisenä naistenpäivänä. Kun haluan ilahduttaa itseäni tai ystäviäni kukilla, tiedän tekeväni hyvää ostaessani Reilun kaupan kukkia!

Kirjoittaja on Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications