Valikko

Vieraita kaukaa

Me täällä Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä odottelemme Reilun kaupan viikkojen mielenkiintoisimpien vieraiden saapuvan Suomeen. Tämän vuoden viikoilla viljelijöitä edustavat Reilun kaupan tuottajat kahdelta mantereelta: puuvillanviljelijä Gadjéré Oumarou Kameronista ja banaaninviljelijä Francisca Márquez Ecuadorista.

Molemmat saapuvat maahamme sunnuntai-iltana, ja jo maanantaiaamuna he tapaavat paitsi toisensa myös meitä Reilun kaupan edistämisyhdistyksen väkeä, mediaa ja muita Reilusta kaupasta kiinnostuneita suomalaisia.

Reilun kaupan viljelijöiden tapaaminen on meille suomalaiskuluttajille harvinaista herkkua. Tavallisesti ainoa yhteys maailman eri puolella asuvaan tuottajaan on Reilun kaupan tuote. Mutta ennen kuin vaikkapa eksoottinen hedelmä päätyy kauppakassiimme, se on tullut pitkän matkan siemenestä kasviksi ja kypsästä hedelmästä kauppatavaraksi. Tästä kaikesta viljelijät voivat meille itse kertoa: kokonaisesta tarinasta jokaisen yksittäisen tuotteen takana.

Mutta on suomalaisten tapaaminen viljelijöille itselleenkin suuri kokemus. Heistä on kiinnostavaa nähdä, minne heidän tuottamansa tuote oikein päätyy. Suomalaisten innostus ja kiinnostus Reilua kauppaa kohtaan on ilahduttanut heitä suuresti.

Monelle maassamme käyneistä Reilun kaupan viljelijöistä Suomen-matka on ollut merkittävä jo siksi, että he ovat olleet ensi kerran ulkomailla. Viime vuonna Suomessa vieraili costaricalainen ananasviljelijä Isaac Busto Boza Asoproagroín-osuuskunnasta. Hän ei itse puhunut englantia, mutta vakuuttui Suomen-matkan aikana kielitaidon tärkeydestä ja sanoi pitävänsä huolta, että hänen tyttärensä oppii englantia.

Tämän vuoden viljelijävierastamme banaanintuottaja Francisca Márquezia odottaa yllätys. Hän tulee liikkumaan paikasta toiseen banaanimobiililla eli autolla, joka näyttää banaanilta. Koskaan ennen hän ei varmasti ole nähnyt moista kulkupeliä. Ei semmoista ole nähnyt moni muukaan.

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tiedottaja Meri Savonen

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications