Valikko

Viinin alkuperällä on väliä

Yhä useampi kuluttaja kiinnittää tänä päivänä huomiota ostamansa tuotteen alkuperään. Osaamme odottaa yrityksiltä ja brändeiltä läpinäkyvyyttä esimerkiksi ympäristövaikutuksista tai tuotanto-olosuhteista kerrottaessa. Kiinnostus ruoan ja juoman alkuperään syvenee pelkistä tuottajamaista aina yksittäisiin tiloihin ja viljelijöihin saakka.

Yhteensä yli kolmasosa Suomessa myydyistä viineistä tulee Chilestä, Etelä-Afrikasta ja Argentiinasta, joissa viinintuotanto on tärkeä työllistäjä niin viljelyn, viininvalmistuksen kuin viiniturismin kautta. Toisaalta näissä viinintuottajamaissa painitaan myös erilaisten työympäristöön ja työehtoihin liittyvien ongelmien kanssa. Yhteistyö viinintuottajien, maahantuojien ja vähittäismyyjien kesken on oleellista näiden ongelmien ratkaisussa. Työ ei ole aina yksinkertaista, mutta viime vuosina viinintuotannon eettisyydessä on otettu suuria edistysaskeleita.

Vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden käyttäminen sekä ihmisoikeuksien toteutuminen toimitusketjussa ovat keskeisiä asioita Altian liiketoiminnassa, ja ne on nostettu erikseen vastuullisuuden kulmakiviimme luomun ja eettisesti sertifioitujen tuotteiden ohella.

Suurimmat asiakkaamme, pohjoismaiset alkoholimonopolit ovat jäseniä eurooppalaisessa Business Social Compliance Initiative (BSCI) -järjestössä. Järjestön eettiset periaatteet painottavat työskentelyolosuhteita, ihmisoikeuksia ja ympäristönsuojelua, ja myös Altia on sitoutunut noudattamaan näitä periaatteita omassa toiminnassaan ja koko toimitusketjussa. Riskimaissa olevilla viinitiloilla ja tuotantolaitoksilla tehdään säännöllisesti monopolien teettämiä BSCI-auditointeja. Arvioimme raaka-ainetoimittajia myös omien yritysvastuukyselyidemme avulla.

Reilu viinintuotanto hyödyttää koko yhteisöä

Reilun kaupan tunnus kertoo siitä, että viini on tuotettu eettisesti kestävällä tavalla. Reilun kaupan viinien tuotannossa työntekijöille maksetaan lainmukaista palkkaa ja noudatetaan työntekijöiden oikeuksista laadittuja kansainvälisiä sopimuksia ja kansallisia lakeja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lapsityövoiman kieltämistä, oikeanlaisten suojavarusteiden tarjoamista ja tiukkoja ympäristökriteereitä. Viinin viljelijät saavat rypäleistä vähintään takuuhinnan, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset ja tuo turvaa hintojen heilahtelua vastaan.

Takuuhinnan lisäksi viljelijöille maksetaan jokaiselta rypälekilolta 0,04 euroa Reilun kaupan lisää. Nämä lisät käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin investointeihin. Lisillä on mahdollistettu esimerkiksi koulutusta lapsille ja aikuisille, terveyspalveluja tai kylän yhteinen kirjasto. Näin Reilu kauppa hyödyttää koko yhteisöä.

Reilujen viinien tarjonta laajenee kysynnän kasvaessa

Reilun kaupan viinejä on myyty Suomessa vuodesta 2005 lähtien, ja ne ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan. Suomen lisäksi etenkin Ruotsissa Reilun kaupan viinien kysyntä on kasvanut tasaisesti. Kasvaneen kysynnän myötä myös Altia on ryhtynyt laajentamaan Reilun kaupan viinien valikoimaansa. Rajamäen-tehtaamme sai vuosi sitten luvan aloittaa Reilun kaupan tuotteiden pullottamisen. Lanseerasimme viime vuonna Ruotsissa ensimmäisen oman Reilun kaupan viinibrändimme, Patchworkin. Patchwork-viinit tuottaa eteläafrikkalainen Du Toitskloof, joka on mukana 21 muun viinintuottajan kanssa laajassa Reilun kaupan Fairhills-projektissa.

Suomessa yksi esimerkki Reilun kaupan periaatteiden mukaisesti valmistetuista viineistä on eteläafrikkalainen kuohuviini Nederburg Cuvée Brut. Viinitilan työntekijät käyttävät heille maksetut Reilun kaupan lisät esimerkiksi koulutukseen ja ensiaputaitojen hankkimiseen. Lisäkorvaukset mahdollistavat myös pääsyn lääkäriin sekä kirjojen ja koulupukujen hankkimisen lapsille.

Niina Vieno

Kirjoittaja työskentelee viinejä maahantuovassa Altiassa viestintäpäällikkönä

Katso lyhyt video, jossa eteläafrikkalainen Charlotte kertoo, mikä merkitys hänen yhteisölleen on ollut sillä, että Ruotsissa on ostettu heidän Reilun kaupan tilallaan viljeltyä viiniä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications