Valikko

30.09.2014

Viljelijälle Reilu kauppa on paljon enemmän kuin pelkkä rahallinen korvaus

Hondurasilainen Reilun kaupan kahvinviljelijä Rodolfo Deras Maldonado omalla kahvitilallaan.

Lähes kaikki suomalaiset kuluttajat tietävät, että Reilu kauppa tarkoittaa esimerkiksi kahvinviljelijöille taattua vähimmäishintaa ja sen päälle maksettavaa Reilun kaupan lisää. Ja ne ovatkin järjestelmän perusta. Viljelijöitä tavatessa nämä meille kuluttajille tutuimmat kriteerit eivät kuitenkaan aina nouse kärkeen Reilun kaupan hyödyistä puhuttaessa. Reilun kaupan kriteereitä on kymmeniä ja ne kaikki tuntuvat todella järkeviltä ja perustelluilta, jopa kaltaiselleni normiallergikolle. Kriteerit kattavat kaikkea tuotantoketjusta tuholaistorjuntaan ja työoloista luonnon monimuotoisuuteen.

Esimerkiksi Hondurasissa monet tapaamani kahvintuottajat ovat saaneet Reilun kaupan kautta todellisen ekoherätyksen. Eikä ihme, sillä järjestelmässä otsikon ?UR?Ympäristökehitys?UR? alla on 40 vaatimusta. Ne takaavat, että tuotanto on ekologista, mutta myös varmistavat kattavalla koulutuksella, että viljelijät ymmärtävät, miksi näin on toimittava. On muun muassa identifioitava eroosiolle alttiit alueet, raportoitava miten aikoo parantaa maan hedelmällisyyttä, lopetettava listattujen haitallisten torjunta-aineiden käyttö, valittava osuuskuntaan ympäristövastaava, vähennettävä lannoitteiden käyttö minimiin ja otettava käyttöön vaihtoehtoisia menetelmiä lannoitteille ja torjunta-aineille. Lisäksi on koulutettava tuottajia esimerkiksi lannoitteiden järkevästä määrästä, vedenkäytöstä, jätevesistä, biojätteiden uusiokäytöstä ja tuholaistorjunnasta. Monille tapaamilleni kahvinviljelijöille luonnonmukainen viljely ja kompostointi ovat itsestäänselviä asioita. Olen tavannut useita lähetystyöntekijän lujalla vakaumuksella ja päättäväisyydellä käännytystyötä ympäristöystävällisyyden puolesta saarnaavia tuottajia. Jos en olisi jo tässä uskossa, olisin tullut minäkin käännytetyksi.

Toinen asia, mitä tuottajat monesti mainitsevat järjestelmän hyötynä, on Reilun kaupan tarjoama suora väylä markkinoille. Monet muistelevat suu virneessä, miten he ennen olivat vähän rassukoita, omaan kurjaan ja köyhään maalaisen kohtaloonsa tyytyneitä viljelijöitä. Mutta miten he näkevät nykyään itsensä aktiivisina yrittäjinä, jotka voivatkin vaikuttaa omaan kohtaloonsa. Kertovat siitä uskomattomasta tunteesta, kun oma osuuskunta itse neuvottelee hinnoista ja myy ensimmäistä kertaa itse tuotteita suoraan johonkin maahan, mistä ei ole koskaan kuullutkaan. Miten luottamus pikku hiljaa palautuu, kun kauppakumppanit eivät huijaakaan kuten paikalliset kojootit. Miten he voivatkin itse vaikuttaa omaan elämäänsä. Silmistä loistavan kohonneen itseluottamuksen näkeminen on todella liikuttavaa.

Reilun kaupan kriteereissä on myös paljon meille itsestäänselviä työelämän pelisääntöjä ja aivan yleisiä kansalaistaidon asioita. Kirjallinen työsopimus, säännöllinen palkanmaksu, yhtäläinen äänioikeus, kokouspöytäkirjat, tilinpäätösten avoimuus, vapaat ammattiliitot tai syrjimättömyys eivät monissa maissa todellakaan ole arkipäivää. Meillä Suomessakaan ole aina työsuhteen määräaikaisuudelle perusteita eikä vuokratyövoima saa samaa kohtelua kuin vakituiset työntekijät  ?UR" mutta Reilun kaupan tiloille nämä ovat jo arkea. Reilu kauppa tosiaan on reilua.

Teemu Sokka

Kirjoittaja työskentelee Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkönä ja vastaa Suomen ulkoministeriön rahoittamasta kehitysyhteistyöohjelmasta.

Alkuun

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications