Valikko

Historia

Maailmankaupat (ent. kehitysmaakaupat) ovat olleet Reilun kaupan edelläkävijöitä niin Suomessa kuin maailmallakin. Ne ovat jo pitkään käyneet kauppaa kehitysmaiden tuottajaryhmien kanssa tavallista reilummin ehdoin.

Kansainvälinen Reilun kaupan merkkijärjestelmä sai alkunsa 1980-luvulla meksikolaisten kahvinviljelijöiden aloitteesta. Kahvin hinta oli maailmanmarkkinoilla tuolloin niin alhainen, ettei se riittänyt viljelijöiden ja heidän perheidensä toimeentuloon. Niinpä hollantilaiset avustustyöntekijät virittelivät kehitysyhteistyöprojektia kahvinviljelijöiden tueksi.

Hollantilaiset avustustyöntekijät kysyivät viljelijöiltä, minkälaista kehitysapua nämä tarvitsisivat. Viljelijät vastasivat, että 

he haluaisivat mieluummin ansaita toimeentulonsa omalla työllään kuin olla kehitysavun kohteita.

Tästä viljelijöiden toiveesta sai alkunsa prosessi, jonka tuloksena Hollannissa tuli vuonna 1988 myyntiin ensimmäinen tuote, joka oli merkitty Reilun kaupan sertifiointimerkillä. Tuote oli kahvi, joka oli kasvatettu Meksikossa Chiapasin alueella.

Suomessa vuodesta 1998

Suomeen perustettiin Reilun kaupan edistämisyhdistys vuonna 1998 ja ensimmäiset Reilun kaupan tuotteet (kahvi ja tee) saatiin suurten kaupparyhmien hyllyihin vuonna 1999. Jo seuraavana vuonna tuotevalikoima laajeni hunajaan, kaakaoon, sokeriin ja suklaaseen.

Reilun kaupan banaaneja on saanut Suomesta vuodesta 2001 lähtien ja Reilun kaupan ruusuja vuodesta 2006.

Reilun kaupan edistämisyhdistys vaihtoi nimeään vuonna 2013 ja on nykyään Reilu kauppa ry.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications