Valikko

Esimerkki tarkastuskäynnistä

Näin valvonnasta vastaavan itsenäisen FLO-CERTin palkkaama tarkastaja valvoo Reilun kaupan lisien käyttöä kukkatilalla Keniassa.  Lisien käyttö on vain yksi sadoista asioista, jotka valvoja tarkastaa.  

  • Reilun kaupan lisien käytöstä vastaavaan työryhmän jäseniä haastatellaan. Työryhmän työsuunnitelma ja raportit lisien käytöstä käydään läpi. 
  • Lisillä toteutettujen hankkeiden tarjouspyyntöjä, saatuja tarjouksia, kuitteja ja Reilun kaupan lisille perustetun pankkitilin tiliotetta verrataan toisiinsa. 
  • Tarkastaja arvioi myös tarjouksien ja ostettujen materiaalien hintojen oikeellisuuden. Hän tuntee paikallisen hintatason ja osaa siis arvioida, paljonko esimerkiksi rakennuksiin käytetyn sementin, peltikaton tai rakennusmiehen työn tulisi maksaa. 
  • Reilun kaupan lisillä toteutettuja hankkeita tarkastetaan vierailemalla satunnaisesti valittujen hankkeiden toteutuspaikalla (esim. rakennukset, joita hankkeilla on rakennettu). 
  • Tulevien hankkeiden osalta valvoja vertailee työsuunnitelmaa ja sille laadittua budjettia, tarkastaa tarjouspyynnöt ja tarjoukset sekä vierailee työmaalla, jos jotain jo rakennetaan. Valvoja haastattelee myös työntekijöitä tarkistaakseen, että heitä on konsultoitu. 
  • Reilun kaupan lisien maksamista valvotaan seuraamalla lisille perustetun pankkitilin rahaliikennettä tiliotteista. Nostoja verrataan kuitteihin ja budjettiin. Jos tili on paikallisessa valuutassa, myös käytettyjen valuuttakurssien oikeellisuus tarkastetaan. Lisien käytöstä päättävän työryhmän jäseniä haastatellaan, jotta tiedetään, tietävätkö työryhmän jäsenet taloustilanteen.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications