Valikko

Taustatietoa ananaksista

Ananasta viljellään eri puolilla maailmaa. Ananas on alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta, missä alkuperäiskansojen tiedetään viljelleen sitä jo esihistoriallisella ajalla. Eurooppaan ananaksen toi Kolumbus, joka löysi sen Karibian saaristoon kuuluvalta Guadalupen saarelta toisella löytöretkellään vuonna 1494.

Reilun kaupan ananakset ovat olleet Suomessa myynnissä lokakuusta 2003. Suomessa myytäviä ananaksia viljellään Costa Ricassa ja Ghanassa. Lisäksi niitä viljellään myös Beninissä, Etelä-Afrikassa ja Togossa.

Reilun kaupan hyödyt ananasviljelyssä

Reilun kaupan ananasten perheviljelijät saavat tuotteestaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Costaricalaisten reilujen ananasten takuuhinta on 0,66 dollaria kilolta. Takuuhinnan lisäksi costaricalaisille viljelijöille maksetaan viisi dollarisenttiä kilolta erillistä Reilun kaupan lisää. Reilun kaupan lisä on tarkoitettu käytettäväksi yhteisön hyväksi, ja käyttökohteista päätetään demokraattisesti. Lisäksi tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä ja lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä.

Ensimmäisillä Reilun kaupan lisillä Asoproagroínin viljelijät Costa Ricassa päättivät hankkia koulutarvikkeita alueen 80 kouluun. Tavoitteena on myös kehittää viljelytekniikoita ja tutkimusta sekä kouluttaa viljelijöitä tuotannossa ja laadun tarkkailussa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications