Valikko

Taustatietoa banaaneista

Reilun kaupan banaani on kahvin ohella suomalaisten parhaiten tuntema Reilun kaupan tuote. Reilun kaupan banaaneja myytiin vuonna 2015 Suomessa lähes 7,4 miljoonaa kiloa. Reilun kaupan banaanit tulevat Suomeen pääosin Perusta ja Ecuadorista.

Banaani on alun perin kotoisin Kaakkois-Aasian trooppisilta alueilta. Nykyisin sitä viljellään noin 120 maassa maailman kaikilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Banaani on suosittu hedelmä. Suomessa banaanien myynti on noin prosentti kaikesta päivittäistavaramyynnistä. Ei siis ole yhdentekevää, millaisia banaaneja kaupat pitävät valikoimissaan ?UR" ja millaisia kuluttaja valitsee ostoskoriinsa.

Euroopan unioni on maailman suurin banaanien markkina-alue, joten merkittävä osa kaikista maailmalla kasvatetuista banaaneista toimitetaan EU:hun. Kansainvälistä banaanikauppaa hallitsee muutama suuri, monikansallinen yritys, jotka omistavat itse myös plantaaseja. Pienviljelijöille tilanne jättää usein hyvin vähän neuvotteluvaraa. Viljelijät eivät saa sadostaan aina edes hintaa, joka kattaisi tuotantokustannukset.

Banaanin hintojen tasainen lasku viime vuosikymmenien aikana on johtanut siihen, että monen suurtilan työntekijän ja perheviljelijän päivittäistä elämää tuottajamaissa sävyttävät epäoikeudenmukainen korvaus tehdystä työstä, vaaralliset työolot sekä torjunta-aineiden laajamittainen käyttö. Näitä ongelmia ovat kritisoineet myös ihmisoikeusjärjestöt kuten Human Rights Watch.

Reilu kauppa banaanituotannossa

Reilun kaupan banaaneja tuotetaan sekä plantaaseilla että pienviljelijöiden tiloilla. Reilun kaupan banaanien tuottajille maksetaan aina Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset ja vaihtelee maittain. Esimerkiksi Ecuadorissa 18,14 kilon banaanilaatikosta maksetaan takuuhintaa 8,85 dollaria. Tämä hinta ovat voimassa vuoden 2015 alusta alkaen. Reilun kaupan luomubanaaneissa takuuhinta on vieläkin korkeampi. Muut kuin Reilun kaupan viljelijät saavat pahimmillaan vain muutaman dollarin banaanilaatikosta.

Takuuhinnan lisäksi Reilun kaupan järjestelmässä maksetaan myös Reilun kaupan lisää, joka käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin elinolojen parannuksiin, esimerkiksi koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Reilun kaupan lisää maksetaan kaikkialla US dollari jokaisesta banaanilaatikosta.

Reilun kaupan lisillä on esimerkiksi El Guabossa Ecuadorissa perustettu lainarahasto, myönnetty koulustipendejä köyhien perheiden lapsille, palkattu opettajia lähikouluihin ja hankittu koulujen oppilaille välipalaa. Lisäksi Reilun kaupan hedelmien tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristövaatimuksia.

Vuoden 2014 lopussa Reilun kaupan banaanien viljelyksien parissa työskenteli noin 21 700 henkilöä (viljelijöitä ja työntekijöitä), 123 osuuskunnassa, 11 eri maassa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

Lue millainen on banaanipakkaajan päivä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications