Valikko

Taustatietoa sitrushedelmistä

Ensimmäiset Reilun kaupan sitrushedelmät, appelsiinit, tulivat Suomessa myyntiin alkuvuodesta 2004. Sittemmin reilujen sitrushedelmien joukko on kasvanut Suomessa mandariineilla ja greipeillä. 

Sitrushedelmät ovat sesonkituotteita, joten niiden tuontimaat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Reilun kaupan appelsiinit tuodaan Suomeen Etelä-Afrikasta, Egyptistä ja Marokosta. Sitruunat ovat peräisin Etelä-Afrikasta ja mandariinit Argentiinasta ja Marokosta. Reilun kaupan greipit tulevat Etelä-Afrikasta.

Appelsiineja ja muita sitrushedelmiä viljellään yli 130 eri maassa. Valtaosa maailman vientiin menevistä appelsiineista viljellään plantaaseilla, joilla käytetään runsaasti kausityövoimaa. Työntekijöiden palkat ovat usein huonoja, ja kausityöntekijöiden asuinolot voivat olla hyvinkin vaatimattomia. Joissakin maissa sitrusviljelmät työllistävät runsaasti myös laittomia siirtolaisia, jotka eivät puuttuvien papereiden takia uskalla nousta puolustamaan oikeuksiaan.

Reilun kaupan hyödyt

Reilun kaupan sitrushedelmien tuotannossa suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa. Työntekijät saavat myös asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. He päättävät yhdessä, mihin he haluavat käyttää myydyistä hedelmistä kertyneet Reilun kaupan lisät. Reilun kaupan takuuhinnat tarjoavat tiloille mahdollisuuden huolehtia työntekijöiden sosiaali- ja eläketurvasta.

Etelä-Afrikassa Reilun kaupan järjestelmä tukee lisäksi sitä, että tilojen omistus siirtyy pikkuhiljaa työntekijöiden haltuun. Tilat ja maa ovat Etelä-Afrikassa apartheid-politiikan jäljiltä edelleen valtaosin valkoihoisen vähemmistön hallussa, ja tilojen työntekijät ovat perinteisesti olleet mustasta enemmistöstä.

Reilun kaupan järjestelmä pyrkii Etelä-Afrikan sitrusviljelmillä myös parantamaan naisten ja kausityöntekijöiden asemaa, tarjoamaan työntekijöille paremmat mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon ja saada työstä parempi palkka sekä parantamaan koulutuksen ja terveydenhuollon tasoa Reilun kaupan lisän kautta. Lisäksi Reilun kaupan hedelmien tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty, ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä.

Erillisiä, yhteisöä hyödyttäviä Reilun kaupan lisiä on käytetty Etelä-Afrikan, Marokon ja Argentiinan sitrustiloilla muun muassa

  • työntekijöiden lukutaito-opetukseen. Esimerkiksi eteläafrikkalaisella Luthando Trust -tilalla yli puolet tilan 35 työntekijästä oli ennen koulutuksen alkamista luku- ja kirjoitustaidottomia.
  • koulutustilojen ja vierastalon rakentamiseen
  • työntekijöiden lasten kouluolojen kehittämiseen
  • aids-valistukseen ja sairauden hoitoon

Reilun kaupan greippejä tuotetaan ainakin Meksikossa ja Etelä-Afrikassa. Appelsiineja viljellään ainakin Argentiinassa, Egyptissä, Marokossa ja Etelä-Afrikassa. Sitruunaa tuotetaan ainakin Egyptissä ja Etelä-Afrikassa ja mandariinia Etelä-Afrikassa, Marokossa ja Argentiinassa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications