Valikko

Taustatietoa viinirypäleistä

Reilun kaupan viinirypäleet tulevat Suomeen Etelä-Afrikasta. Viinirypäleiden tuotannossa epäkohtina ovat Etelä-Afrikassa perinteisesti olleet hedelmätilojen työntekijöiden huonot palkat ja asuinolot sekä kausityö. 

Reilun kaupan järjestelmä varmistaa, ettei työntekijöiden oikeuksia tuotannossa poljeta. Työntekijöille taataan vähintään lainmukainen minimipalkka, eivätkä he joudu tekemään ylipitkiä työpäiviä. Järjestelmä varmistaa myös, että työntekijät voivat halutessaan liittyä ammattiyhdistyksiin ja että he saavat palkkaa myös sairasajaltaan.

Etelä-Afrikassa kaikkien Reilu kauppa -sertifioitujen tilojen on aloitettava valtion Black Economic Empowerment -politiikan mukainen omistuksensiirto-ohjelma, jonka avulla tilan työntekijöistä tulee myös tilojen osaomistajia. Näin pystytään pikkuhiljaa kasvattamaan apartheid-politiikasta kärsineiden kansalaisten maanomistusta ja talouselämään osallistumista. Apartheidin aikaan mustat eivät saaneet omistaa maata. Yhä edelleen hedelmätilojen työntekijät ovat lähes poikkeuksetta mustia ja omistajat valkoisia.

Tilan työntekijät mukana liiketoiminnan kehittämisessä

Keboes Fruit Farmilla sadat tilan työntekijät omistavat tilan osakkeita. Näin työntekijät pääsevät osallistumaan täysivaltaisina toimijoina kansainväliseen kaupankäyntiin. Tilan työntekijöitä kannustetaan myös osallistumaan tilan kaupalliseen kehittämiseen. Tavoitteena on, että tila siirtyy jossain vaiheessa kokonaan työntekijöiden omistukseen.

Erillisellä Reilun kaupan lisällä Keboes Fruit Farmilla työntekijät ja tilan omistajat ovat päättäneet rakentaa alueelle terveyskeskuksen. Lisätuloja on käytetty myös työntekijöiden asuntojen kunnostamiseen ja aikuisten lukutaitokurssien järjestämiseen.

Reilun kaupan viinirypäleitä viljellään myös Egyptissä ja Namibiassa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

 

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications