Valikko

Sokeri ja makeiset

Sokeria, yhtä tärkeimmistä maataloustuotteista, tuotetaan 123 maassa. Tuotannosta 80 % on ruokosokeria ja 20 % juurikassokeria. Pienviljelijät tuottavat noin 40 % kaikesta vientiin menevästä sokerista. 

Sokerimarkkinat ovat silti kehitysmaiden viljelijöille haastavat, sillä sokerin hinnat vaihtelevat rajusti. Yksi tärkeimmistä syistä kehitysmaiden sokerinviljelijöiden ahdinkoon on se, että sokeria tuottavat länsimaat tukevat sokeriteollisuuttaan monin tavoin, muun muassa tukiaisin. Monille kehitysmaiden tuottajille tukiaiset ja tullit tekevät sokerin viennin erittäin vaikeaksi. 

Reilu kauppa tukee erityisesti pienviljeliöiden asemaa markkinoille pääsyssä ja Reilun kaupan takuuhinta tuo varmuutta epävarmoina aikoina. Lisäksi Reilun kaupan lisällä sokerin viljelijät voivat kehittää yhteisöään parantamalla esimerkiksi koulutusta tai terveydenhuoltoa. Viljelijöillä on myös mahdollisuus saada valtaosa myytävän sokerierän arvosta ennakkorahoituksena.

Reilun kaupan sokeria tulee maahamme ainakin Malawista, Paraguaysta, Sambiasta ja Mauritiukselta. Suomessa myytiin vuonna 2015 noin 507 000 kiloa Reilun kaupan sokeria. Oma tuotantomme kattaa 40 % kulutuksestamme ja siksi sokeria on maahantuotava Suomeen.

Alla olevalla hakukoneella voit etsiä Suomessa saatavilla olevia Reilun kaupan sokereita. Makeisia voit etsiä valitsemalla tuoteryhmän "yhdistelmätuote" ja tuotekuvauksen "makeiset".

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications