Valikko

Tietoa kaakaosta

Kaakao on tärkeä toimeentulon ja vientitulojen lähde erityisesti monissa Länsi-Afrikan maissa. Suuri osa, noin 40 prosenttia, kaakaosta tuotetaan Norsunluurannikolta, missä talous rakentuu paljolti kaakaontuotannon varaan. Esimerkiksi Ghanassa suunnilleen 40 prosenttia vientituloista tulee kaakaosta. 

Valtaosa maailman kaakaosta tuotetaan pienillä perheviljelmillä, ja kaakosta saatavat ansiot ovat yleensä viljelijäperheiden pääasiallinen tulonlähde. Silti perheiden ansiot kaakaosta jäävät vaatimattomiksi.

Tavallisessa kaakaokaupassa viljelijät myyvät usein satonsa eteenpäin paikallisten välittäjien kautta, jolloin he saavat itse vain pienen osan sadon markkina-arvosta. Koska elannon saaminen kaakaonviljelystä on vaikeaa, viljelmillä on lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja orjatyötä. Syyskuussa 2010 ilmestynyt Yhdysvaltain työministeriön raportin mukaan esimerkiksi Ghanassa lapsityövoiman käyttö kaakaoviljelmillä on edelleen hyvin yleistä. 

IITA:n (International Institute of Tropical Agriculture) myöhemmin tekemä tutkimus paljasti, että länsiafrikkalaisilla kaakaoviljelmillä työskenteli noin 284 000 iältään 9?UR"12-vuotiasta lasta vaarallisissa olosuhteissa. Tutkimukseen osallistuneista lapsista noin 12 000 oli todennäköisesti päätynyt viljelmille lapsikaupan seurauksena. Viljelmillä lapset ja muut työntekijät pakotetaan tekemään pitkiä päiviä keräten ja käsitellen kaakaopapuja. 500 grammaan suklaata tarvitaan yli 400 kaakaon palkoa 

Reilu kauppa kaakaoviljelyssä

Reilun kaupan kaakaon viljelyssä lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä. Omien vanhempiensa perhetilalla tehtävät askareet eivät saa vaarantaa lasten koulunkäyntiä tai terveyttä. Kiellon noudattamista myös valvotaan, ja jos rikkeitä löydetään, niihin puututaan välittömästi.

Reilun kaupan kriteerit turvaavat viljelijöille tuotteestaan vähintään takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Lisäksi ostaja maksaa tuottajalle aina erillistä Reilun kaupan lisää, jonka tuottajaorganisaatiot käyttävä yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen, terveyspalveluihin, prosessointivälineisiin ja jäsenilleen myönnettäviin lainoihin. 

Reilun kaupan kaakaopavuista maksetaan takuuhintana aina vähintään 2 000 dollaria tonnilta. Mikäli maailmanmarkkinahinta nousee takuuhintaa paremmaksi, maksetaan maailmanmarkkinahinnan suuruista korvausta. Reilun kaupan lisä on suuruudeltaan 200 dollaria tonnilta. Reilun kaupan luomukaakaosta maksetaan lisäksi 300 dollaria tonnilta. Nämä hinnat ovat voimassa vuodesta 2011 alkaen. Viljelijöillä on myös mahdollista saada halutessaan ennakkorahoituksena jopa 60 % ostettavan kaakaoerän arvosta. 

Kaupankäyntiä yhteisvoimin

Viljelijät käyvät kauppaa demokraattisesti johtamiensa ja omistamiensa tuottajaorganisaatioiden kautta. Tuottajaorganisaatiot tarjoavat jäsenilleen palveluita sekä keräävät ja jakavat informaatiota. Suora kauppa tuottajaorganisaation ja Reilun kaupan kaakaota ostavien yritysten välillä lisää viljelijöiden tietoisuutta markkinoista ja hinnoista. Lisäksi viljelyä harjoitetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Useimmiten kaakaota viljellään perhetilalla muiden kasvien joukossa, mikä suojelee luonnon monimuotoisuutta. 

Erillisiä Reilun kaupan lisiä kaakaonviljelijöiden tuottajaorganisaatiot ovat käyttäneet muun muassa seuraavasti:

  • Conacado-osuuskunta Dominikaanisessa tasavallassa on rahoittanut uuden terveysaseman ja koulun rakentamista ja useiden vanhojen koulujen korjaamista. Lisäksi se on tukenut paikallista kirjastoa ja monitoimitaloa sekä vesihuollon kehittämistä ja teiden rakentamista. 
  • El Ceibo-osuuskunta Boliviassa tarjoaa jäsenilleen muun muassa terveys- ja tapaturmavakuutuksen sekä lasten koulustipendejä. Se on myös hankkinut kuljetusautoja ja investoinut kaakaonkäsittelytiloihin. Osuuskunta on perustanut ruokaturvan parantamiseksi ohjelman, jonka avulla osuuskunnan jäsenet voivat vähentää riippuvuuttaan kaakaosta ja kehittää muita toimeentulonhankkimismuotoja. 

Reilun kaupan kaakaota viljellään perhetiloilla ainakin Belizessä, Boliviassa, Kamerunissa, Kolumbiassa, Costa Ricassa, Ghanassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa, Intiassa, Indonesiassa, Norsunluurannikolla, Nicaraguassa, Panamassa, Perussa, Sierra Leonessa ja Haitissa.
 
Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

Lue viljelijät kertovat-osiosta kokemuksia Kuapa Kokoolta, Ghanalaiselta kaakaoviljelmältä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications