Valikko

Vinkkejä kahvin maisteluun

Kahvilla ja kahvilla on eroa. Maistelussa kannattaa luottaa omaan tuntumaan: se, mikä yhden maistelijan suussa on jumalainen makuelämys, voi toisen suussa maistua liian happamalta.

Maistele esiin neljä perusmakua

Kahvin maistelussa pääsee alkuun, kun kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan: kahvin makutasapainoon, hedelmäisyyteen, makeuteen ja täyteläisyyteen.

Etsi ensin happamuus

Makutasapaino syntyy karvaudesta ja happamuudesta, jotka ovat toisilleen vastakkaiset makuelämykset. Happamuuden hienostunut sävy on hedelmäisyys, ja joissain kahvilaaduissa voikin maistaa mustaviinimarjan, mustikan tai sitruksen aromeita.

Happamuutta voisi luonnehtia myös kahvin kirkkaudeksi, siinä missä tasapainolla tarkoitetaan maun yleistä pyöreyttä. Tasapainoinen kahvi ei siis maistu terävältä eikä sitä dominoi yksi maku.

Maistuuko kahvissa suklaa tai pähkinä?

Yleisten makuominaisuuksien eli karvauden ja happamuuden ja näiden tasapainoisen olemuksen lisäksi kahvista löytyy usein jokin yksittäinen makuvivahde kuten suklaa, pähkinä, savu tai jokin mauste.

Kahvin maussa on usein hiven makeutta, vaikka kahvissa on sokeria vain noin 1 prosentti. Täyteläinen, rasvainen ja pehmeä maku puolestaan on esimerkiksi laatuespresson salaisuus.

Lähteet: Hattie Ellis: Pieni kahvikirja (Gummerus 2006); Kahvikirja (Paulig 1997); Rosemary Moon: Kahvi. Herkullisia ja virkistäviä jälkiruokia ja juomia (Gummerus 1998)

Lue lisää

Kahvin pitkä historia lyhyesti

Suomalaiset rakastavat kahvia - kahvin kulttuurihistoriaa

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications