Valikko

FAQ Kosmetiikasta

Miksi on Reilun kaupan kosmetiikkaa?

Kosmetiikkateollisuuden avulla voidaan kasvattaa nykyisten ja uusien Reilun kaupan viljelijöiden tuotteiden kysyntää. Kosmetiikkatuotteissa voidaan käyttää raaka-aineita, joita Reilun kaupan viljelijät nyt jo tuottavat, kuten hunajaa, sokeria ja shea-voita ja Reilun kaupan viljelijöiden tuottamien raaka-aineiden johdannaisia, kuten kaakaovoita, brasilianpähkinäöljyä ja seesamöljyä. Lisäksi kosmetiikkateollisuus avaa mahdollisuuden kokonaan uusien Reilun kaupan raaka-aineiden tuottamiselle. Näitä voisivat olla esimerkiksi aloe vera tai mehiläisvaha.

Fairtrade International on jo muutaman vuoden ajan kehittänyt politiikkaa Reilun kaupan raaka-ainesta valmistettuja kosmetiikkatuotteita varten. Kannustamalla kosmetiikkatuotteiden valmistajia käyttämään Reilun kaupan raaka-aineita viljelijät voivat myydä suuremman osan tuotteistaan Reilun kauppa -sertifioituna. Reilun kaupan merkillä varustetut kosmetiikkatuotteet palvelevat myös kuluttajia, jotka ovat entistä tietoisempia tuotteiden alkuperästä ja toivovat kestävän tuotannon olevan osa ostamiensa tuotteiden tuotantoa.

Ovatko Reilun kaupan merkillä varustetun kosmetiikkatuotteen kaikki raaka-aineet Reilun kaupan raaka-aineita?

Vaatimuksena kaikille Reilun kaupan merkillä varustetuille tuotteille on, että kaikki tuotteen raaka-aineet, jotka voivat olla Reilun kaupan raaka-aineita, ovat Reilun kaupan raaka-aineita. Kosmetiikkatuotteet yleensä koostuvat vedestä, synteettisistä aineista ja luonnon raaka-aineista tai luonnon raaka-aineiden johdannaisista. Näistä ainoastaan luonnon raaka-aineet ja niiden johdannaiset voivat olla Reilun kaupan kriteerien mukaan viljeltyjä. Kosmetiikkatuotteet ovat erittäin vesipitoisia, joten luonnon raaka-aineet ovat usein vain hyvin pieni osa kosmetiikkatuotteen valmistusaineista. Yleisimpiä kosmetiikassa käytettäviä Reilun kaupan raaka-aineita ovat kaakaovoi, sheavoi, hunaja, manteliöljy, oliiviöljy ja sokeri.

Kuinka suuren osan kosmetiikan valmistusaineista täytyy olla Reilun kaupan raaka-aineita?

Fairtrade Internationalin kehittämä kosmetiikkapolitiikka on asettanut Reilun kaupan raaka-aineiden määrälle eri raja-arvot riippuen siitä, onko tuote iholle jätettävää vai pois pestävää. Iholle jätettäviä tuotteita ovat esimerkiksi voiteet, vartaloöljyt, kasvonaamiot ja huulipunat, ja pois pestäviä tuotteita shampoot, suihkugeelit ja hammastahnat. Iholle jätettävien tuotteiden tulee sisältää vähintään 5 % Reilun kaupan raaka-aineita ja pois pestävien tuotteiden 2 % Reilun kaupan raaka-aineita.

Raja-arvojen tavoitteena on turvata kehitysmaiden tuottajille paras mahdollisuus ansaita elantonsa. Fairtrade International on määritellyt arvot laajan tutkimuksen ja kosmetiikka-alan konsultaation perusteella. Määritellyillä raja-arvoilla Reilun kaupan raaka-aineiden käyttö on mahdollista laajassa valikoimassa kosmetiikkatuotteita, myös volyymituotteissa. Raja-arvojen asettaminen korkeammalle rajoittaisi Reilu kauppa -sertifioitujen tuotteiden määrää ja siten rajoittaisi viljelijöiden mahdollisuutta myydä raaka-aineita Reilu kauppa -sertifioituina.

Miten tuottajat hyötyvät Reilu kauppa -sertifioiduista kosmetiikkatuotteista?

Kuten muissakin Reilun kaupan tuotteissa, tuottajat, jotka myyvät raaka-aineita kosmetiikkateollisuuteen, hyötyvät kestävän tuotannon kustannukset kattavista hinnoista sekä Reilun kaupan lisästä, jonka tuottajayhteisö voi sijoittaa yritystoimintansa parantamiseen tai koko yhteisöä hyödyntäviin projekteihin. Lisäksi Reilun kaupan järjestelmä auttaa tuottajia rakentamaan pitkäaikaisia kauppasuhteita tuotteita ostavien yritysten kanssa.

Ensimmäisiin Reilun kaupan raaka-aineita kosmetiikkateollisuuteen myyviä tuottajaryhmiä ovat muun muassa malawilainen Kasinthula Cane Growers Association, Dominikaanisessa tasavallassa sijaitseva Conacado Cocoa Cooperative, chileläinen APICOOP Hone ja burkinafasolainen UGPPK Union of Shea Butter Producers.

Dominikaanisessa tasavallassa sijaitsevassa Conacadon tuottajayhteisössä Reilun kaupan lisää on käytetty muun muassa uuden koulun rakentamiseen ja viiden vanhan koulun kunnostamiseen. Yhteisön viljelijät ovat saaneet koulutusta, jonka avulla he ovat pystyneet parantamaan tuotteensa laatua ja satoa. Reilun kaupan lisällä on maksettu myös paikallisen terveyskeskuksen kuluja ja kyläläiset ovat saaneet ilmaisia terveystarkastuksia. Lisäksi tuottajayhteisölle on myönnetty korottomia lainoja.

Malawilaisessa Kasinthula Cane Growers Associationissa Reilun kaupan lisää on käytetty kaivon kaivamiseen kolmen lähikylän asukkaita varten. Aikaisemmin kyläläiset joutuivat hakemaan juomavetensä Shire-joesta, jonka veden likaisuus aiheutti kyläläisille terveysongelmia, ja jossa ui paljon vaarallisia krokotiilejä. Reilun kaupan lisällä Kasinthulan kylä sai myös sähköt.

Mikä on luonnon raaka-aineen johdannainen?

Johdannainen on fyysisesti tai kemiallisesti muunneltu luonnon raaka-aine. Fairtrade Internationalin sääntöjen mukaan johdannaisia voidaan käyttää kosmetiikassa Reilun kaupan raaka-aineina, jos ne voidaan jäljittää Reilun kaupan tuottajaorganisaatioon. Esimerkiksi kaakaovoi on Reilun kaupan raaka-aineen johdannainen, jos se on tehty Reilun kaupan kaakaopavuista. Luonnon raaka-aineiden johdannaisten käyttö Reilun kaupan raaka-aineina lisää Reilun kaupan tiloilta tulevien raaka-aineiden käyttömahdollisuutta kosmetiikassa. Reilu kauppa kannustaa kosmetiikkateollisuutta käyttämään enemmän Reilun kaupan raaka-aineista valmistettuja aineosia.

Voiko Reilun kaupan kosmetiikassa olla parabeenejä tai synteettisiä aineita?

Reilun kaupan raaka-ainesta valmistetun kosmetiikan linjaus ei kiellä parabeenejä eikä synteettisiä aineita kosmetiikkatuotteissa, koska nämä ovat usein olennainen osa tuotteen toimivuutta. Kuten muissakin tuotteissa, Reilun kaupan kosmetiikkatuotteiden toimittajia on hyvin erilaisia. Monet kosmetiikan valmistajat eivät käytä tuotteissaan parabeenejä eivätkä synteettisiä aineita osana tuotteensa aatetta tai brändiä. Tuotteiden valmistajien vastuulla on toimia EU:n lakien ja direktiivien mukaisesti tuotteiden valmistamisessa myös synteettisten aineiden sekä parabeenien käytössä.

Onko Reilun kaupan raaka-aineita sisältävät kosmetiikkatuotteet testattu eläimillä?

Kaikkien Reilun kaupan kosmetiikkatuotteiden tulee noudattaa vähintään EU:n asettamia direktiivejä ja kansainvälisiä sääntöjä eläinkokeisiin liittyen. Vuonna 2009 EU kielsi sekä kosmetiikkatuotteiden testaamisen eläimillä että EU:n ulkopuolella eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden markkinoinnin EU-maissa. Näitä lakeja ja säännöksiä tulee noudattaa kaikissa Euroopan alueella myytävissä kosmetiikkatuotteissa, jotka ovat Reilu kauppa -sertifioituja. Euroopan ulkopuolella myytävien Reilu kauppa -sertifioitujen tuotteiden valmistamisessa ja markkinoinnissa seurataan kyseisen maan omaa lakia eläinkokeisiin liittyen. Lisätietoja kansainvälisestä eläinkoevapaasta sertifioinnista lisätietoa löytyy täältä.

Miten kosmetiikan valmistaja saa Reilun kaupan sertifiointimerkin tuotteeseensa? Voiko mikä tahansa yritys saada sen?

Reilun kaupan merkki sertifioi tuotteita, ei yrityksiä. Merkki tarkoittaa sitä, että kyseinen tuote on valmistettu Reilun kaupan kansainvälisiä sääntöjä noudattaen. Kriteereissä edellytetään, että raaka-aineet hankitaan sertifioiduilta tuottajaorganisaatioilta, tuotteista maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja Reilun kaupan lisää. Lisäksi Reilun kaupan ansiosta tuottajaorganisaatiot voivat halutessaan saada jopa 60 prosenttia ostohinnasta ennakkorahoituksena, ja yhtiöt sitoutuvat pitkiin sekä suoriin kauppasuhteisiin. Riippumaton osapuoli tarkastaa, että koko tuottajaketju noudattaa Reilun kaupan sääntöjä. Kaikki kauppakumppanit tuotantoketjussa on rekisteröity Reilun kaupan järjestelmään ja toimivat Reilun kaupan kansainvälisten kriteerien mukaisesti.

Mitä tuotteita on saatavilla ja mistä niitä voi ostaa?

Reilu kauppa -sertifioitua kosmetiikkaa voi ostaa esimerkiksi useista Ruohonjuuri-kaupoista, Ekoloista ja muista ekokaupoista. Lisäksi Reilun kaupan kosmetiikkaa myydään useissa verkkokaupoissa. Reilun kaupan kosmetiikkaa myyvät ainakin

Ekokauppa Ekolo
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Kicks
Lush
Oriflame

Maksavatko Reilu kauppa -sertifioidut kosmetiikkatuotteet enemmän kuin tavalliset?

Kosmetiikkatuotteissa on hyvin suuria hintaeroja, jotka riippuvat monista eri tekijöistä, kuten tuotteiden laadusta, niiden myyntivolyymeista ja siitä, missä niitä myydään. Reilun kaupan järjestelmän tavoitteena on, että kuluttajille olisi tarjolla mahdollisimman suuri valikoima Reilu kauppa -sertifioituja kosmetiikkatuotteita, edullisista hintavampiin merkkeihin. On mahdollista, ettei keskiverto Reilu kauppa -sertifioitu kosmetiikkatuote ole kaikkein edullisin, mutta ostamalla Reilu kauppa -sertifioidun tuotteen kuluttajat voivat olla varmoja siitä, että Reilun kaupan raaka-aineiden viljelijät ovat saaneet työstään kunnollisen korvauksen ja mahdollisuuden parantaa elinolojaan perheelleen ja koko yhteisölle.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications