Valikko

Taustatietoa mausteista

Mausteet ja yrtit ovat tärkeitä vientituotteita monissa kehitysmaissa. Niitä viljellään usein pienillä perhetiloilla. Kehitysmaissa tuotetaan monia Reilun kaupan mausteita ja yrttejä, kuten pippureita, kanelia, kardemummaa, inkivääriä, kurkumaa, vaniljaa, basilikaa ja oreganoa.

Pippuri on tärkein ja laajimmin käytetty mauste maailmassa ja se on myös kansainvälisen maustekaupan suurin tuote. Pippuri on tärkeä vientiartikkeli monissa tuottajamaissa. Kardemumman tuottajista suurin on Intia, joka tuottaa valtaosan maailman kardemummasta. Kardemummaa viljellään myös muun muassa Nepalissa, Sri Lankassa, Guatemalassa, Meksikossa ja Thaimaassa.

Puolet tuotetusta kardemummasta menee vientiin ja Eurooppaan tuodaan noin neljännes koko maailman tuotannosta. Kardemumman siemenet poimitaan käsin, mikä on hyvin työlästä. Niinpä kardemumma on maailman kolmanneksi kallein mauste sahramin ja vaniljan jälkeen. Kardemumman markkinahinta on kuitenkin heilahdellut ajoittain rajustikin. Esimerkiksi vuosina 2005-2006 kardemumman alhainen hinta tuotti viljelijöille suuret taloudelliset menetykset.

Kanelipuu on alun perin kotoisin Sri Lankasta ja Etelä-Intiasta, mutta kanelia kasvatetaan kaupalliseen tuotantoon myös muun muassa Indonesiassa, Brasiliassa ja Vietnamissa. Kanelin merkitys maustemaailmassa on kasvanut vauhdilla. Suurin tuottaja- ja viejämaa on Sri Lanka.

Mausteiden viljely ja prosessointi on tärkeä tulonlähde suurelle osalle maaseudun asukkaista Sri Lankassa. 70 prosenttia Sri Lankan maustetuotannosta tulee perheviljelijöiltä, joiden viljelmä on alle hehtaarin suuruinen. Kaneli, pippuri ja kardemumma kuuluvat Sri Lankan tärkeimpiin maustekasveihin, ja pelkästään kaneli kattaa yli puolet mausteista saatavista vientituloista. Monien mausteiden markkinahinnat ovat kuitenkin alttiita heilahteluille ja myös ulkomaisten mausteiden tulo paikallisille markkinoille huolestuttaa srilankalaisia mausteiden tuottajia. Tuhannet mausteviljelijät Sri Lankassa ovat riippuvaisia mausteiden viljelystä ja viennistä.

Reilu kauppa tuo vakautta mausteviljelijöille

Reilu kauppa tuo vakautta mausteiden viljelijöiden elämään. Viljelijät käyvät kauppaa demokraattisesti johtamiensa ja omistamiensa tuottajaorganisaatioiden kautta. Tuottajaorganisaatiot tarjoavat jäsenilleen palveluita sekä keräävät ja jakavat informaatiota. Mausteita ja yrttejä ostavat yritykset tarjoavat viljelijöille ennakkorahoitusta jopa 60 prosenttia ostettavan erän arvosta, jos viljelijät niin haluavat. Lisäksi lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä.

Reilun kaupan mausteiden ja yrttien tuottajille maksetaan myös erillistä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Reilu kauppa on hyödyttänyt mausteiden viljelijötä esimerkiksi SOFA-osuuskunnassa (Small Organic Farmers' Association) Sri Lankassa, jossa viljelijöiden toimeentulo on perinteisesti ollut hyvin vaikeaa keskimääräisten ansioiden ollessa alueella alle dollarin päivässä. Osuuskunta on tukenut viljelijöitä tuotannon monipuolistamisessa: esimerkiksi teestä mausteisiin ja kotieläimiin. Lisäksi se on investoinut Reilun kaupan lisiä sosiaalisten palveluiden parantamiseen lahjoittamalla paikallisille kouluille koulukirjoja ja -tarvikkeita sekä parantamalla vesihuoltoa.

Reilun kaupan mausteita ja yrttejä viljellään perhetiloilla ainakin Komoreilla, Ecuadorissa, Intiassa, Madagaskarilla, Sri Lankassa ja Ugandassa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin ja tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin verkkosivuilla.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications