Valikko

Taustatietoa mysleistä ja kekseistä

Mysli on hyvä esimerkki niin sanotusta Reilun kaupan yhdistelmätuotteesta. Osa myslin raaka-aineista on Reilun kaupan tuotteita, mutta osa raaka-aineista ei ole Reilu kauppa -sertifioitua esimeriksi kaura tai muut viljatuotteet. 

Myslit sisältävät useilla eri Reilun kaupan järjestelmään hyväksytyillä tiloilla viljeltyjä raaka-aineita, kuten rusinoita, aprikoosin paloja ja pähkinöitä. Näiden tuotteiden viljely tuo toimeentuloa ja hyvinvointia pienviljelijöille Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Kuten kaikista Reilun kaupan tuotteista, myös näistä raaka-aineista maksetaan viljelijöille takuuhintaa ja erillistä Reilun kaupan lisää. 

Reilun kaupan järjestelmässä pidetään tärkeänä sitä, että kehitysmaissa asuvien viljelijöiden tuottamia raaka-aineita (esimerkiksi kaakaota, kahvia, sokeria, mausteita ja hedelmiä) voidaan yhdistää paikallisesti Euroopassa tuotettuihin raaka-aineisiin. Yhdistelmätuotteet ovat yksi keino, jolla pystytään laajentamaan kehitysmaiden tuottajien mahdollisuuksia myydä enemmän tuotteitaan Reilun kaupan markkinoille. Lisätietoa yhdistelmätuotteista.

Reilun kaupan tuomat hyödyt

Reilusta kaupasta on perheviljelijöille monenlaista hyötyä. Alaran ja Traidcraftin myslien rusinat ja sulttaanirusinat tulevat Etelä-Afrikasta Orange River -joen alueelta. Alue sijaitsee lähellä Kalaharin autiomaata, jossa monien maataloustuotteiden viljely on kuivasta säästä ja maaperän karuudesta johtuen vaikeaa ja kannattamatonta. Viinirypälepensaat kuitenkin menestyvät alueella, ja niiden viljelystä ja rusinoiksi kuivattamisesta viljelijät saavat työtä ja kohtuullisen toimeentulon. 

Traidcraftin mysleissä käytetyt aprikoosit viljellään Pakistanin Karakorum-vuorilla, jossa olosuhteet ja ilmasto ovat ankarat ja väestö rutiköyhää. Viljelytekniikoiden kehittäminen ja Reilun kaupan järjestelmän piiriin pääsy ovat lisänneet huomattavasti tuottavuutta ja viljelijöiden tuloja. Kesän auringonpaahteessa aprikooseista kasvaa erityisen makeita ja mehukkaita. 

Traidcraftin myslien parapähkinät ovat peräisin Boliviasta. Parapähkinöiden osalta ei voida oikeastaan puhua viljelystä, sillä parapähkinät kasvavat vain suurissa, luonnonvaraisissa puissa rajatulla alueella Amazonasin sademetsässä Boliviassa, Perussa ja Brasiliassa. Pähkinät kasvavat suurissa kookospähkinää muostuttavissa kuorissa, joiden sisällä on monta yksittäistä parapähkinää. Kuoret tipahtavat puusta maahan sadekauden aikana, ja keräilijät poimivat niitä laajalta alueelta ja kuljettavat ne valtavissa selkärepuissa jalostettavaksi. Viljeliijöiden perustama osuuskunta prosessoi, varastoi, kuljettaa ja myy pähkinät edelleen. 

Parapähkinöiden keräily elinkeinona auttaa myös suojelemaan sademetsää, sillä pähkinöiden kerääminen tuo asukkaille toimeentuloa tavalla, johon ei liittyy puiden kaatamista tai metsän raivaamista - päinvastoin, alueen asukkailla on monta hyvää syytä suojella luonnonvaraista metsää, josta he saavat työtä ja toimeentuloa. 

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin ja tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin verkkosivuilla.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications