Valikko

Taustatietoa pähkinöistä

Pähkinät ovat suosittuja ja arvokkaita maataloustuotteita monissa kehitysmaissa. Niiden tuotanto luo työpaikkoja paitsi pähkinöiden viljelyssä, myös prosessoinnissa, kuljetuksessa ja markkinoinnissa.

Maapähkinä on yksi suosituimmista lajikkeista. Se on yksi maailman eniten viljellyistä kasveista, ja sitä kasvatetaan lähes sadassa eri maassa. Reilun kaupan järjestelmän piirissä tuotetaan Reilun kaupan maapähkinöitä, cashewpähkinöitä, parapähkinöitä, macadamianpähkinöitä ja seesaminsiemeniä. Lisäksi tuotetaan sheavoita, jota käytetään esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa.

Reilu kauppa pähkinänviljelyssä

Reilun kaupan kriteerit koskevat pähkinöiden perheviljelijöitä, sillä he ovat alallaan heikoimmassa asemassa. Joihinkin viljelijäyhteisöihin kuuluu yhteensä kymmeniä tuhansia perheviljelijöitä.

Reilun kaupan pähkinöistä maksetaan viljelijäyhteisöille vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Esimerkiksi maapähkinöistä maksetaan aina vähintään 670 Yhdysvaltain dollaria tonnilta. Seesaminsiemenistä puolestaan maksetaan 1190 dollaria tonnilta. Luomutuotteista maksetaan tätä enemmän. Pähkinöitä ostavat yritykset tarjoavat viljelijöille ennakkorahoitusta jopa 60 prosenttia ostettavan pähkinäerän arvosta, jos viljelijät niin haluavat.

Viljelijät käyvät kauppaa demokraattisesti johtamiensa ja omistamiensa tuottajaorganisaatioiden kautta. Tuottajaorganisaatiot tarjoavat jäsenilleen palveluita sekä keräävät ja jakavat informaatiota. Reilun kaupan pähkinöiden tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty ja noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä.

Parapähkinän osalta ei itse asiassa voida puhua viljelystä vaan kyse on keräilystä, sillä parapähkinä kasvaa vain suurissa luonnonvaraisissa puissa rajatulla alueella Amazonasin sademetsässä. Suurten kookospähkinää muistuttavien kuorten sisällä on monta yksittäistä parapähkinää, ja kuoret tipahtavat maahan sadekauden aikana. Keräilijät poimivat niitä laajalta alueelta ja kuljettavat ne jalostettavaksi. Tuottajaorganisaatio prosessoi, varastoi, kuljettaa ja myy pähkinät edelleen. Parapähkinöiden keräily elinkeinona auttaa suojelemaan sademetsää, sillä pähkinöiden kerääminen tuo asukkaille toimeentuloa, eikä siihen liity puiden kaatamista tai metsän raivaamista.

Reilun kaupan pähkinöiden tuottajille maksetaan myös erillistä Reilun kaupan lisää. Reilun kaupan lisän suuruus on esimerkiksi maapähkinöille 110 dollaria tonnilta ja seesaminsiemenille 220 dollaria tonnilta. Reilun kaupan lisien avulla tuottajaorganisaatioissa voidaan toteuttaa viljelijöitä ja koko yhteisöä hyödyttäviä hankkeita.

Reilun kaupan pähkinöitä tuotetaan perhetiloilla Boliviassa, Burkina Fasossa, El Salvadorissa, Intiassa, Indonesiassa, Norsunluurannikolla, Malawissa, Mosambikissa, Nicaraguassa, Pakistanissa, Perussa, Vietnamissa ja Sambiassa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications