Valikko

Puuvilla

Puuvilla on tärkeä vientitulojen, investointien ja taloudellisen kasvun lähde monissa maailman köyhimmistä maista. Sitä viljellään noin 70 maassa ja arviolta 100 miljoonaa perhettä maailmassa saa toimeentulonsa puuvillan viljelystä. 

Kehitysmaiden puuvillanviljelijöillä on kuitenkin vaikeuksia elättää itsensä. Puuvillan markkinahinnat heittelevät rajusti ja maataloustukiaiset vaikeuttavat kehitysmaiden viljelijöiden asemaa markkinoilla.

Reilun kaupan puuvillasta valmistettujen tekstiileiden tuotannossa puuvillanviljelijät ovat saaneet tuotteestaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta voi saada aikaan ratkaisevan muutoksen puuvillanviljelijöiden elämässä. Lisäksi suurilla pelloilla käytetään usein työvoimaa sadonkorjuu aikana ja Reilu kauppa turvaa myös näiden työntekijöiden oikeuksia.

Reilun kaupan puuvillaa tulee Suomeen ainakin Malista, Kamerunista, Intiasta, Perusta, Burkina Fasosta ja Senegalista.

Vuonna 2016 Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tuotteita myytiin Suomessa noin 4,1 miljoonalla eurolla. Saatavilla on mm. pyyhkeitä, lakanoita, paitoja ja sukkia.

Voiko t-paita olla reilu?

Reilun kaupan sertifiointimerkkiä saa käyttää tekstiileissä, jotka on tehty Reilun kaupan periaatteiden mukaisesti viljellystä puuvillasta. Reilu kauppa sertifioi tekstiilien osalta pellolla tapahtuvan puuvillan viljelyn, ei koko tuotantoketjua. Tämän takia Reilun kaupan puuvillasta valmistetuissa tekstiileissä on erilainen merkki kuin muissa Reilun kaupan tuotteissa. Merkissä lukee "cotton" osoituksena siitä, että juuri puuvillantuotanto on sertifioitua. Koska sertifiointi ei ulotu tehtaisiin, emme puhu esimerkiksi "Reilun kaupan vaatteista", vaan vaatteista, jotka on valmistettu Reilun kaupan puuvillasta.

On tärkeää huomioida, että koko tuotantoketjun kaikilta toimijoilta vaaditaan olennaisten Kansainvälisen työjärjestön (ILO) sopimusten noudattamista.

Fairtrade Cotton Programin avulla lisää myyntejä ja hyötyjä viljelijöille

Fairtrade Cotton Program on yrityksille suunnattu uudenlainen tapa hankkia Reilun kaupan puuvillaa. Kyseessä on raaka-ainesertifiointi, jossa huomio on yhdessä raaka-aineessa ja sen hankintamäärien kasvattamisessa. Yrityksille tarjoutuu vaihtoehtoinen mahdollisuus hankkia käyttöönsä Reilun kaupan puuvillaa, jonka yritys voi käyttää mihin tahansa valmistamaansa tuotteeseen.

Perinteisessä Reilun kaupan tuotesertifioinnissa on kyse siitä, että yritys voi kiinnittää tuotteeseen Reilun kaupan puuvillamerkin, jos tuote on valmistettu 100-prosenttisesti Reilun kaupan puuvillasta ja tuotteessa on vähintään 50 % puuvillaa. Koska tuotesertifiointi keskittyy lopputuotteeseen ja tuotteessa käytettävän puuvillan pitää olla täysin jäljitettävissä, malli ei ole soveltunut kaikille yrityksille, joiden vastuullisuustavoitteet asetetaan raaka-ainekohtaisesti.

Yritys voi viestiä ostamastaan Reilun kaupan puuvillasta uudella valkopohjaisella tunnuksella.

Uudenlaisen raaka-ainesertifioinnin tavoitteena on kasvattaa Reilun kaupan puuvillan myyntiä ja näin lisätä viljelijöiden saamia tuloja ja hyötyjä. Myös Fairtrade Cotton Programmissa puuvillanviljelijöille maksetaan Reilun kaupan takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää.

Lisätietoa Fairtrade Cotton Programmista englanniksi.  

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications