Valikko

Taustatietoa kvinoasta

Kvinoa on Andeilla vuosituhansien ajan viljelty siemenkasvi, jota käytetään viljan tapaan. Kvinoa on gluteenitonta ja sopii hyvin keliaakikoille ja monille vilja-allergikoille. Se täydentää hyvin myös kasvissyöjien ja vegaanien ruokavaliota. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kaikkia välttämättömiä aminohappoja sekä terveellisiä, tyydyttymättömiä rasvoja.

Maailmassa kvinoaa viljellään lähinnä Boliviassa, Perussa ja Ecuadorissa. Kvinoa kasvaa karuissakin olosuhteissa, ja siksi sitä viljellään paljon Andeilla yli 3000 metrin korkeudessa. Kvinoaa käytetään myös paikallisesti ruuanvalmistuksessa, mutta vientiin myytävästä kvinoasta perheviljelijät saavat kovasti tarvitsemiaan tuloja.

Kvinoan viljely ja vienti kehittyneisiin maihin on kasvussa. Pohjois-Amerikan maiden lisäksi kvinoaa viedään yhä enemmän myös Keski-Eurooppaan. Kasvava kiinnostus johtuu erityisesti kvinoan hyvistä ravintoarvoista.

Etelä-Amerikassa tuotanto vientitarkoituksiin onkin lisääntynyt ja laajentunut myös alueille, joilla ei ole pitkään aikaan viljelty kvinoaa paikallista kulutusta varten. Boliviassa on todettu, että pienviljelijöiden osuuskuntien toiminta tukee paitsi vientiä myös paikallista ruokaturvaa. Osuuskunnat maksavat viljelijöille tuotteista parempaa hintaa, tarjoavat teknistä tukea ja hoitavat kvinoan prosessoinnin, niin että se voidaan myydä vientimarkkinoille.

Reilun kaupan järjestelmässä tuottajaosuuskunnalle maksetaan kvinoasta Reilun kaupan takuuhintaa, joka on tällä hetkellä vähintään ja 0,711 Yhdysvaltain dollaria kilolta ja luomukvinoasta 0,861 dollaria kilolta. Lisäksi maksetaan Reilun kaupan lisää 0,085 dollaria kilolta. Vuonna 2011 Reilun kaupan kvinoaa myytiin maailmanlaajuisesti yli puoli miljoonaa kiloa. Reilun kaupan kvinoaa tuotetaan ainakin Boliviassa, Ecuadorissa ja Perussa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications