Valikko

Hyvä tietää sokerista

Sokeria, yhtä tärkeimmistä maataloustuotteista, tuotetaan ja kulutetaan ympäri maailmaa. Ruokosokeria tuotetaan maailmassa enemmän kuin juurikassokeria. Sokeriruokoa kasvattavien miljoonien viljelijöiden on silti vaikea saada työstään kunnollinen toimeentulo.

Sokeriruoko on vihreä ruohokasvi, joka kasvaa 3-4 metriä korkeaksi. Sokeriruokoa pilkotaan yleensä suurilla, vaarallisilla viidakkoveitsillä. Normaalisti sen viljelyssä käytetään runsaasti torjunta-aineita, ja toisaalta sadonkorjuun yhteydessä tehtävä kasvien polttaminen ja prosessoiminen voi saastuttaa ilmaa, maata ja vesistöjä.

Sokerimarkkinat ovat kehitysmaiden viljelijöille haastavat, sillä sokerin hinnat vaihtelevat rajusti. Yksi tärkeimmistä syistä kehitysmaiden sokerinviljelijöiden ahdinkoon on se, että pohjoisen pallonpuoliskon sokeria tuottavat länsimaat tukevat sokeriteollisuuttaan monin tavoin, muun muassa tukiaisin. Monille kehitysmaiden tuottajille tukiaiset ja tullit tekevät sokerin viennin erittäin vaikeaksi, ja toisaalta niiden omat markkinat ovat haavoittuvaisia halvan tuontisokerin vuoksi

Maailman sokerimarkkinat ovat kuitenkin hitaasti muuttumassa. Jo aiemmin EU ja Yhdysvallat sallivat tiettyjen kehitysmaiden tuoda omaa tuotantoaan niiden alueelle muita tuottajia paremmin ehdoin. Vuonna 2004 kansainvälinen kauppajärjestö WTO totesi, että EU:n sokerin kauppapolitiikka on lainvastaista. Vastauksena WTO:n päätökseen EU-komissio hyväksyi vuonna 2005 radikaalin uudistuksen EU:n sokerijärjestelmään. Tähän kuuluvat päätökset leikata eurooppalaisen sokerin takuuhintaa, vähentää tuotantoa ja EU:n tuottaman sokerin vientiä. EU:n markkinat avautuivat 49 köyhimmän kehitysmaan sokerille kokonaan vuonna 2009.

Reilu kauppa pienviljelijöiden asialla

Muutosten jälkeenkin sokerintuotanto jatkuu haastavana monille kehitysmaiden viljelijöille, erityisesti pientuottajille. Reilu kauppa edistää pientuottajien pääsyä kansainvälisille markkinoille. Viljelijäyhteisöt saavat halutessaan 60 prosenttia myytävän erän arvosta ennakkorahoituksena. Ostaja maksaa myös erillistä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Lisäksi Reilun kaupan sokerin tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä ja lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä.

Esimerkiksi Malawissa Reilun kaupan lisillä on parannettu vesihuoltoa ja ostettu lääkkeitä. Tuottajat saivat Reilun kaupan järjestelmältä myös poikkeusluvan siihen, että he saivat käyttää maata pitkään vaivanneen kuivuuden jälkeen osan erillisistä Reilun kaupan lisistä ruoan ja muiden perustarvikkeiden hankkimiseen.

Reilun kaupan sokeria myytiin maailmalla vuonna 2014 yli 196 miljoonaa kiloa. Reilun kaupan sokeria tuotetaan perheviljelmillä ainakin Belizessä, Brasiliassa, Costa Ricassa, Ecuadorissa, Keniassa, Malawissa, Paraguayssa, Perussa, Filippiineillä ja Sambiassa.

Tutustu Reilun kaupan yleiskriteereihin tai tuotekohtaisiin kriteereihin Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Fairtrade Internationalin internetsivuilla

Lue lisää viljelijät kertovat-osiosta Reilun kaupan sokeriviljelystä:

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications