Valikko

Yhdistelmätuotteet

Osa Reilun kaupan tuotteista on niin sanottuja yhdistelmätuotteita eli tuotteita, joissa on myös muita kuin Reilun kaupan raaka-aineita. Reilu kauppa sertifioi kehitysmaatuotantoa, ja esimerkiksi jäätelössä tyypillisiä sertifioituja raaka-aineita ovat kaakao, sokeri ja vanilja. Maitoa ei ole saatavilla Reilu kauppa-sertifioituna, eikä sen tuominen kehitysmaista olisi kannattavaakaan, joten sertifioidussa jäätelössä voi käyttää raaka-aineena vaikkapa kotimaista maitoa. 

Saadakseen Reilun kaupan merkin yhdistelmätuotteen tulee täyttää seuraavat edellytykset:

  • Tuotteessa on käytettävä sataprosenttisesti Reilun kaupan raaka-ainetta aina, kun raaka-aineelle on olemassa Reilun kaupan vaihtoehto.
  • Koko tuotteen sisällöstä vähintään 20 % tulee olla Reilu kauppa -sertifioitua. Reilun kaupan raaka-aineiden osuus lasketaan kokonaispainosta tai -tilavuudesta silloin, kun tuote sisältää korkeintaan 50 % lisättyä vettä ja/tai maitotuotteita. Mikäli tuote sisältää yli 50 % lisättyä vettä ja/tai maitotuotteita, vähennetään niiden osuus ennen prosenttiosuuden laskemista. 

Hyvä muistisääntö on se, että yhdistelmätuotteissa reilua on kaikki mikä voi olla Reilu kauppa -sertifioitua. Esimerkiksi Reilun kaupan merkillä varustetussa suklaassa kaiken kaakaon ja sokerin on oltava reilua, sillä Reilu kauppa sertifioi molempia raaka-aineita. Myös yhden raaka-aineen tuotteiden (esimerkiksi kahvi, hunaja ja hedelmät) on oltava sataprosenttisesti Reilu kauppa-sertifioitua.

Miksi Reilun kaupan raaka-aineita sallitaan yhdistää muihin tuotteisiin?

Kehitysmaiden viljelijät saavat enemmän hyötyjä, mitä suurempia määriä he voivat tuotteitaan myydä. Esimerkiksi Reilun kaupan rusinoita menee kaupaksi sellaisenaan vain suhteellisen pieniä määriä. Jos Reilun kaupan rusinoita saa käyttää myös myslin raaka-aineena, niitä viljelevien tuottajien myynnit ja Reilusta kaupasta heille kanavoituvat hyödyt voivat kasvaa huomattavasti. Markkinoilla on valtava määrä erilaisia tuotteita, joissa yhdistellään monia eri raaka-aineita. Koska kaikkien raaka-aineiden tuottaminen ei ole kehitysmaissa mahdollista tai kannattavaa, kehitysmaissa asuvien viljelijöiden tuottamia raaka-aineita kannattaa usein yhdistää paikallisesti muualla tuotettuihin raaka-aineisiin. 

Erilaisia yhdistelmätuotteita ovat mm. mehut, myslit, valmiit kahvijuomat ja keksit. Esimerkiksi mehussa sertifioitua on sokeri ja hedelmät, mutta ei vesi. Keksissä voi olla kauraa ja suklaata, jolloin kaura voi olla kotimaiselta pellolta ja kaakao Reilun kaupan sertifioitua. 

Mitä yhdistelmätuotteita on tarjolla?

Periaatteessa lähes mikä tahansa elintarvike voi saada Reilu kauppa -merkin, kunhan asetetut vähimmäismäärät täyttyvät. 

Yhdistelmätuotteita

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications