Valikko

Banaaninpakkaajan päivä

Aurinkoisesta ja värien kyllästämästä ympäristöstä löydämme perulaisen Rosa Maribel Galecio Medinan.  Hän työskentelee APPBOSA-jakelukeskuksessa, jossa työskentelee hänen lisäkseen noin 200 työntekijää. 

Jakelukeskukseen tuodaan lähialueen plantaaseilta banaaneja, joita kasvattavat ja poimivat yli 300 lähialueen viljelijää. Keskuksessa tuoreet banaanit puhdistetaan ja pakataan varovaisesti laatikoihin, joiden tulee painaa tasan 18,14 kiloa. Pakkaamolta ne lähetetään edelleen vientiin kohti Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Galecio kertoo olevansa iloinen, että on saanut työpaikan. Jakelukeskuksen liikevaihto on kasvanut ja jo tämän työpäivän aikana kaksi kontillista Reiluja banaaneja on lähdössä kohti Eurooppaa.

- Viime aikoina kysyntä on kasvanut ?UR" ja se on aina myönteinen asia, hän sanoo.

Galecio aloitti työnsä banaanien jakelukeskuksessa heti, kun työasemat valmistuivat vuonna 2007. 

Työasemien rakennustyöhön saatiin tukea yhtiöltä, joka on ostanut alueen banaaneja aiemminkin sekä Reilun kaupan kansainväliseltä järjestöltä, jonka kautta urakkaan saatiin tueksi tarvittavaa teknistä osaamista.

Banaanit kuljetetaan viljelysmailta jakelukeskukseen ainutlaatuisella seitsemän kilometrin pituisella köysiradalla. Banaanien kuljetuksen tehostuttua 50 kiloa painavien banaaninvarsien kantomatka on lyhentynyt puolesta kilometristä 50 metriin ja sen ansiosta vientikelvottomien banaanien määrä on pienentynyt. Nämä ovat Galecion mukaan vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea Reilun kaupan lisällä on saatu aikaan.

Reilun kaupan lisä on tuottajayhteisölle suunnattu tuki, jonka käytöstä yhteisö itse päättää. Sillä voidaan esimerkiksi parantaa tuotantoprosessia ja tehdä sijoituksia, jotka hyödyttävät koko yhteisöä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications