Valikko

Ilman Reilua kauppaa meillä ei olisi ollut tulevaisuutta

Jylhät Cederbergin vuoret Western Capella ovat yksi Etelä-Afrikan upeimmista maisemista, eikä niiltä tienoin löydy luultavasti kauniimpaa paikkaa kuin Wupperthalin pikkukylä. 

Kylä on kerrassaan syrjäseudulla. Lähimmästä kaupungista Clanwilliamista on Wupperthaliin 45 minuutin ajomatka kuoppaisia hiekkateitä myöten ja yli vuoristosolien. Kaukaisen laakson kainalossa nököttävän kylän olkikattoinen kirkko, kalkkimaalatut mökit ja joen varteen levittäytyvät, sievät kasvimaat hurmaavat taatusti joka vierailijan.

Vaikka kylä näyttääkin maanpäälliseltä taivaalta, elämä siellä on raskasta.

- Teimme viime vuonna selvityksen ja havaitsimme, että seudun noin 2000 asukkaasta 85 % ei saa kotitalouden ulkopuolisia tuloja. He selviävät kausittaisilla hanttihommilla sekä viljelemällä ruokaa omaan käyttöönsä. Köyhyys on yleistä, etenkin kylää ympäröivien seutujen syrjäkolkilla ja kaukaisilla maatiloilla, kertoo Barend Salomo, Wupperthal Original Rooibos Cooperative -osuuskunnan (WORC) johtaja.

On hätkähdyttävää huomata, mikä myönteinen vaikutus Reilulla kaupalla on ollut tälle etäiselle kylälle, jonka saksalaiset lähetyssaarnaajat perustivat paikallisten Khoikhoi -perheiden keskuuteen 1800-luvulla.

Reilun kaupan rooibos - vakaat tulot viljelijöille

Rooibosteetä on kasvatettu alueella vuosikymmeniä, mutta "ilman Reilua kauppaa meillä ei ollut Wupperthalissa tulevaisuutta rooibosviljelijöinä," Salomo kertoo. Kun viljelijät myivät tuotteensa tavallisilla markkinoilla Clanwilliamissa, hinta kattoi tuskin edes viljelykustannuksia.

- Joskus ajattelen, että vain rakkaus rooibokseen sai nämä ihmiset jatkamaan, sillä tuotanto ei ollut kaupallisesti järkevää. Mutta kun vaihdoimme Reiluun kauppaan, kaikki Wupperthalissa muuttui, Salomo jatkaa.

Reilun kaupan liike syntyi Euroopassa 1990-luvulla halusta auttaa kehittyvän maailman viljelijöitä pääsemään maailmanmarkkinoille, reilujen hintojen ja työolosuhteiden takaamiseksi sekä ympäristön suojelemiseksi. Tässä kaukaisessa vuoristolaaksossa Reilu kauppa todella tepsii.

WORC perustettiin vuonna 2009, 53 itsenäisen rooibosviljelijän aloitteesta. Nyt yhdistyksellä on 90 jäsentä. He viljelevät maatilkkuja, jotka ovat pienimmillään vain tenniskentän kokoisia. Viljelymaat on vuokrattu kylän hernnhutilaiselta kirkolta, jonka omistuksissa ympäröivät kunnaat, 36 000 hehtaaria, ovat.

Barend Salomo on syntynyt ja kasvanut Wupperthalissa. Hän, kuten myös vaimonsa, on itse rooibosviljelijä. Myös heidän poikansa Benedict on juuri istuttanut ensimmäisen oman rooibospalstansa.

Osuuskunta sai Reilu kauppa -sertifioinnin vuonna 2010 ja nyt 100 % osuuskunnan vuosittaisesta 30 tonnin tuotannosta myydään virallisen Reilu kauppa -sertifikaatin alla. Suuri osa tuotannosta menee tukkuostajille Eurooppaan, joskin valikoima rooiboslajikkeita pakataan paikallisesti ja TopQualiTea South Africa levittää ne eteenpäin eteläafrikkalaisille vähittäiskauppiaille.

- Reilu kauppa takaa tuotteellemme vähimmäishinnan, joka on olennaisesti korkeampi kuin tavallinen kauppahinta. Itse asiassa kaikki asiakkaamme maksavat meille tällä hetkellä huomattavasti enemmän kuin Reilun kaupan takuuhinnan ?UR" keskimäärin kaksinkertaisen määrän tavalliseen kauppahintaan verrattuna!

Osuuskunnan jäsenten palkkio määräytyy jokaista osuuskunnalle toimitettua rooiboskiloa kohden. Korkeampi hinta on suurentanut kotitalouksien tuloja ja antanut tuottajille mahdollisuuden käyttää enemmän aikaa ja vaivaa viljelmiensä hoitamiseen, sen sijaan että heidän olisi lisättävä tulojaan kausityöllä. 

- Monen sato on suurentunut ja he tuntevat itsensä ensimmäistä kertaa todellisiksi rooibosviljelijöiksi. Yhä useammilla jäsenperheistämme on nyt varaa lähettää lapsensa Clamwilliamiin lukioon ja sen jälkeen yliopistoon.

Reilu kauppa avustaa osuuskuntaa alueellisen yhteyshenkilön välityksellä tuotantotehon lisäämisessä sekä tarjoaa valmennusta terveys-, turvallisuus- ja hygieniakysymyksissä.

Sijoituksia Reilun kaupan lisällä

Reilun kaupan takuuhinnan lisäksi tuottajat hyötyvät Reilun kaupan lisästä. Lisää maksetaan aina prosentin verran tuotteen hinnasta ja se on käytettävä yhteisiin projekteihin, jotka hyödyttävät osuuskuntaa, työntekijöiden perhettä sekä koko yhteisöä.

Jäsenet päättävät yhteisymmärryksessä, tai tarpeen vaatiessa demokraattisella äänestyksellä, säännöllisissä tapaamisissa, mihin lisä käytetään.

Suuri osa tästä rahasta on sijoitettu osuuskuntaan. Sillä on muun muassa remontoitu kirkolta vuokrattu Wupperthalin vanha hansikastehdas. Suuressa rakennuksessa on nyt toimistoja, vessoja, valtava varastohuone kuivatulle rooibosteelle sekä makuuhuone syrjäseuduilta vierailemaan tulleille osuuskunnan jäsenille. Rakennus on varustettu puhelimilla ja laajakaistayhteydellä.

Reilun kaupan lisällä on myös perustettu yksikkö, joka leikkaa, käyttää ja kuivattaa rooiboksen. Sille on hankittu kaikki tarpeelliset koneet. Nämä sijoitukset ovat mahdollistaneet WORC:n kasvun ja vakaalla pohjalla olevan tulevaisuuden.

- Usein ihmiset eivät usko meitä, kun kerromme, että rakennusta, teeyksikköä tai osuuskuntaa ei ole toteutettu valtion rahoituksella. On Reilun kaupan ansioita, että olemme saavuttaneet tämän kaiken.

Reilun kaupan lisällä on rahoitettu myös paikallisille oppilaille myönnettyjä yliopistostipendejä sekä opetusmateriaaleja kylän lastentarhalle. Sen lisäksi WORC on osallistunut paikallisen alakoulun opettajien palkkojen maksuun, niin että täpötäysiin luokkahuoneisiin on saatu ylimääräisiä opettajia.

Tulevaisuudessa Salomo haluaisi Reilun kaupan lisää käytettävän osuuskuntien jäsenten, varsinkin kaukaisilla maatiloilla elävien, tiedon lisäämiseen hivistä ja aidsista sekä parantamaan sydänmaiden infrastruktuuria.

- Joillekin etäällä asuvien viljelijöiden palstoista on todella vaikea kulkea ja he pääsevät vaivoin osuuskunnan kokouksiin kaupunkiin.

- Olisin myös todella innoissani, jos käyttäisimme Reilun kaupan lisää projekteihin, jotka luovat pysyviä työpaikkoja yhteisössämme. Se toisi taloudellista vakautta ja itsenäisyyttä. Wuppertahlissa on esimerkiksi hyviä edellytyksiä turistibisnekselle. Voisi olla perin hedelmällistä, jos lisää voisi hyödyntää sellaisten työpaikkojen luomiseen.

Selkeästi elämä Wupperthalissa on yhä raskasta, mutta ainakin toivoa on.

- Vertaan aina aikaa ennen Reilua kauppaa tähän hetkeen ?UR" kuin yö ja päivä!

Kirjoittaja: Andreas Späth

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications