Valikko

Isän työllä yliopistoon

Soledad del Carmen Díaz González, opiskelija

Olen 21-vuotias, ja parhaillaan kolmannen ja samalla viimeisen vuoden kirjanpidon opiskelija Talcan yliopistossa. Minulla menee todella hyvin. Vanhempani ovat tehneet kovasti töitä ja tukeneet minua ja se on ollut vaivan arvoista. 

Asuin Talcassa asuntolassa, mutta 2010 maanjäristyksen jälkeen muutin asumaan viiden muun opiskelijan kanssa. Se on ihanaa ja me kaikki huolehdimme toisistamme. Jos joku on sairaana, tai mitä tahansa tapahtuukin, me autamme toisiamme. Hallitsemme menojamme maksamalla yhteiseen kassaan. Kiitos projektille, jossa vanhempani ovat mukana, voin maksaa lukukausimaksuni ja kuukausittaiset menoni ja silti voin jättää vähän säästöön hätävaraksi. 

Olen huolissani vanhemmistani, vaikka tiedän, että meidän pitää mennä eteenpäin ja voittaa haasteet. Nyt kun meillä on tämä tulo joka kuussa, voin tuntea itseni rauhallisemmaksi. Se antaa turvallisuutta. 

Isäni tekee kovasti töitä viinitarhalla. Hänellä ei koskaan ollut mahdollisuuksia käydä kouluja loppuun. Nyt hän tekee kaikkensa minun eteeni. Vanhempani ovat kantava voima elämässäni ja he inspiroivat minua jatkamaan. Haaveenani on saada hyvä työpaikka, maksaa lainani, ja ansaita tarpeeksi rahaa huolehtiakseni vanhemmistani ja pikkusiskostani. Haluan olla itsenäinen. Aion olla sinnikäs kunnes pääsen tavoitteisiin.

Los Roblesin viinitila Chilessa

Soledad del Carmenin isä työskentelee Los Roblesin viinitilojen osuuskunnassa. Se on Reilun kaupan viiniprojekti, jonka vuonna 2009 herätti henkiin palkittu chileläinen viinintuottaja Viña Cono Sur. Siitä lähtien he ovat tehneet töitä edistääkseen ja parantaakseen pienten, sertifioitujen, chileläisten tuottajien ja heidän perheittensä elämänlaatua ja sosiaalista hyvinvointia Curicó Valleyssä.

Viinitilalla on yli viidenkymmenen vuoden kokemus. Alun perin sen perustivat alueen sinnikkäät, pienet ja keskisuuret viininviljelijät jo vuonna 1946. Se on ensimmäinen vakiintunut Reilun kaupan viinintuottaja Chilessä.  Tänä päivänä heillä on84 vakituista työntekijää.

Reilun kaupan viinin viljelijät saavat oikeudenmukaisen korvauksen rypäleistään. Näin he voivat rakentaa paremman elämän perheilleen ja yhteisölleen. Kun ihmisillä on vakaa ja tasainen toimeentulo, he voivat alkaa rakentamaan parempaa elämää itselleen. Kun heillä on mahdollisuus ottaa ohjat ja johtaa omaa työtään, he voivat alkaa unelmoimaan tulevaisuudesta.

Reilun kaupan lisän päätöstä viljelijät päättävät demokraattisesti yhdessä. Reilun kaupan lisä voidaan sijoittaa koulutukseen ja terveydenhuoltoon; maatilan parannuksiin, joilla lisätään satoa ja laatua; tai jalostuslaitoksiin lisäämään tuloja. 

Terveydenhuolto ei ole aiemmin ollut kaikkien viljelijöiden ulottuvilla. Reilun kaupan lisän avulla on hankittu lääkkeitä, hoidettu sairauksia ja tuettu esimerkiksi kylän liikuntarajoitteisia hankkimalla heille pyörätuoleja.

Suurin osa Reilun kaupan lisästä on kuitenkin jaettu nuorille yliopistojen apurahaksi. Koulutus on monelle liian kallista ja näin seuraavalla sukupolvella on nyt paljon enemmän vaihtoehtoja kuin vanhemmillaan. Seitsemänkymmenen ihmisen yhteisössä on nyt kahdeksan yliopisto-opiskelijaa, mikä on suuri ylpeydenaihe kaikille! 

Los Roblesin tilalta tulee suomeen mm. La Fonda-punaviini. 

Lisää projektista löydät täältä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications