Valikko

Kahvinviljelyä äidiltä tyttärelle

80-vuotias Cidora Samaniego Yanallaco nousee kepein askelin ylös jyrkkiä kalliorinteitä Monteron kylässä, pohjoisessa Perussa. Vaikka ilmankosteus on korkea, astelee hän vailla merkkejä väsymyksestä.

- En tiedä, mitä tekisin ilman viljelysmaitani, Samaniego kertoo.

Samaniegolla on viisi lasta. Lapset ovat jatkaneet äitinsä jalanjäljillä ja kukin heistä viljelee puolen hehtaarin maatilkkua. Samaniego itse viljelee hehtaarin kokoista viljelmää omatoimisesti. 

- Olen tottunut tähän. Olen viljellyt kahvia koko elämäni ja perheeni tarvitsee tulot, Samaniego kertoo määrätietoisella äänellä.

Useimmat Monteron kylän asukkaista ansaitsevat elantonsa viljelemällä kahvia ja sokeriruokoa. Monet viljelijöistä ovat olleet jäseninä CEPICAFE ?UR"viljelijäjärjestössä jo kymmenen vuotta. He viljelevät Reilun kaupan kahvia, kaakaota ja ruokosokeria. 

Ennen Reiluun kauppaan liittymistä kahvi myytiin liian alhaisella hinnalla paikallisilla markkinoilla. Nykyään parempi maanviljelystekniikka ja kemikaalien käytön vähentäminen ovat parantaneet myös kahvin laatua.

- Kahvinviljelijöiden tulot ovat Reilu kauppa -sertifioinnin myötä kasvaneet, mutta vieläkään ei ole helppoa ansaita elantoa kahvinviljelyllä, Samaniego kertoo.

Edellinen talvi oli hyvin kylmä ja teki kahvin viljelyn lähes mahdottomaksi. Tästä huolimatta Samaniegon mielestä asiat ovat nyt paremmin kuin aiemmin. 

- Olemme yhdistäneet voimamme ja oppineet, miten hyvää kahvia voi kasvattaa ilman kemikaaleja. Tämä auttaa kasvattamaan kahvin hintaa ja parantaa tulojamme, Samaniego toteaa. 

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications