Valikko

Kavokivan kaakaonviljelijät yhdistyivät

Haut Sassandran alueella, koillisella Norsunluurannikolla Länsi-Afrikassa puhuttavalla Gouron kielellä Kavokiva tarkoittaa "kokoontua yhteen?UR?. Ja se on juuri sitä, mitä yli 600 viljelijää teki, kun he perustivat Cooperative Agricole Kavokiva de Daloan.

Norsunluurannikko tunnetaan korkealaatuisesta kaakaostaan. Poliittisten mullistusten ja talouskriisin järkyttämä Norsunluurannikko on yksi maailman köyhimmistä maista. 

Daloan alue muodostuu maaseutukylistä, joissa kaakao on useimpien viljelijöiden tärkein tulonlähde. Moni viljelijä kasvattaa myös robusta-kahvia. Hedelmiä ja vihanneksia kasvatetaan omaan käyttöön. Lisäksi naiset myyvät banaaneja ja muuta satoa paikallisilla toreilla.

Daloan alueella on huonosti hoidetut tiet, eikä monissa kylissä ole sähköä. Juomavettäkin saa vain kylän kaivosta. Sairastuttaessa hoitoon on vaikea päästä, ja lähin sairaala voi olla jopa kymmenien kilometrien päässä. Monet koulut ovat huonosti varusteltuja sekä liian kaukana, jotta lapset voisivat osallistua opetukseen päivittäin.

- Kavokiva on yksi Norsunluurannikon johtavista osuuskunnista ja toimii inspiraation ja motivaation lähteenä monille osuuskunnille, jotka haluavat liittyä Reilun kaupan järjestelmään, kertoo Alex Assanvo, kansainvälisen Reilun kaupan organisaation tuotepäällikkö.

Reilu kauppa vaikuttaa Daloassa

Suurilla myyntivolyymeillakaan Kavokiva ei ole voinut tuottaa kaikkia tarvittavia palveluita. Reilu kauppa on antanut Kavokivalle tilaisuuden parantaa kylän palveluita, esimerkiksi rakentamalla klinikan tai parantamalla kouluja.

Osuuskunnan tavoite on parantaa sen jäsenten sosiaalista ja taloudellista asemaa tukemalla tuotantoa ja markkinoimalla tuotteita: kaakaota ja kahvia. Osuuskunta maksaa paikallisia kauppamiehiä korkeamman hinnan pavuista. Osuuskunta tarjoaa myös luottoa esimerkiksi lannoitteita ja torjunta-aineita varten sekä koulumaksuihin ja sairaanhoitokuluihin.

Alueelle on palkattu ammattitaitoinen agronomi parantamaan viljelytekniikoita ja satoa. Viljelijöille on myös jaettu polkupyörät, jotta he voivat kulkea viljelmilleen helpommin.

Parempi terveydenhuolto luo turvaa

- Ilman Reilua kauppaa ja terveyskeskusta en olisi tässä tänään. Jouduin onnettomuuteen ja sain apua terveyskeskuksesta, kertoo herra Kouakou, Kavokivan jäsen.

Puhdas vesi ja terveydenhuolto ovat tärkeintä, sillä jos viljelijät ovat sairaita, he eivät voi työskennellä maatiloillaan. Tämän vuoksi alueelle on rakennettu kolme uutta kaivoa, joissa on sähköpumppu.

Yksi osuuskunnan suurimmista saavutuksista on Reilun kaupan lisän sijoittaminen terveyskeskuksen rakentamiseen. Se sijaitsee Gonatéssa ja siellä työskentelee lääkäri, kätilö ja kaksi hoitajaa. Näin potilaiden ei tarvitse matkustaa julkiseen sairaalaan. He ovat myös ostaneet ambulanssin, joka kuljettaa potilaita tarvittaessa kotikylistään saamaan hoitoa.

- Terveyskeskus ja terveysvakuutushanke ovat tärkeimmät edut. Kuolleisuusluvut ovat pienentyneet. Ilman vakuutusta viljelijällä olisi sairastuessaan hyvin vähän vaihtoehtoja, kertoo Fulgence Nguessa, Kavokivan puheenjohtaja.

Koulutuksella lukutaitoa

Kavokiva jakaa stipendejä jäsentensä lapsille. Stipendien avulla vanhemmat voivat maksaa lastensa koulumaksut. Reilun kaupan lisä on myös auttanut rakentamaan kouluja kyliin, joista on liian pitkä matka valtion kouluihin tai joissa koulumaksut ovat tuplasti kalliimpia. Osa vanhempien maksamista koulumaksuista menee opettajien palkkoihin.

Reilun kaupan lisän avulla osuuskunta voi rakentaa luokkahuoneita ja ostaa sinne esimerkiksi liitutaulun. Koulutus koetaan hyvin tärkeäksi. Alueilla joissa koulutus ei ole mahdollista muuten, jäsenet ovat rakentaneet sinne luokkahuoneita bambusta ja opettavat lapsia itse. 

Kavokiva on ostanut tarvikkeita myös kaukaisimpiin kouluihin. Reilun kaupan lisällä on myös aloitettu naisten lukutaito-ohjelma.

Kavokiva ja Reilu kauppa lukuina

  • Kavokiva perustettiin vuonna 1999 ja sillä on nykyään yli 3400 jäsentä.
  • Kavokiva sai kaakaolleen Reilun kaupan sertifioinnin vuonna 2004. 
  • Yli 40 % maan kaakaosta tuotetaan Daloan alueella, Kavokivan kotiseudulla.
  • Maatalousyhteisöissä lukutaidottomien osuus on jopa 95 % väestöstä.
  • Reilun kaupan kriteerien mukaisesti Kavokiva saa takuuhintaa kaakaopavuilleen $ 1,600/tonni, tai markkinahintaa, mikäli se on korkeampi.
  • Viljelijät saavat yhteisölleen myös ylimääräisen Reilun kaupan lisän $ 150/tonni, joka tulee käyttää yhteisön hyväksi, tuotannon tai ympäristön parantamiseen.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications