Valikko

Kokemuksia Kuapa kokoolta

Kuinka Reilu kauppa hyödyttää kaakaonviljelijöitä

Kysyntä suklaanvalmistuksessa käytettävälle kaakaolle kasvaa maailmanlaajuisesti, mutta tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että kaakaonviljelijöiden tulot olisivat kasvussa.

Kaakaoteollisuuden kokoontuessa vuosittaiseen International Cocoa Organisation (ICCO) -konferenssiin Abidjaniin keskustelemaan kaakaon tulevaisuudesta, ghanalainen Kuapa Kokoo, suurin kaakaonviljelijöiden osuuskunta, kertoo kuinka Reilu kauppa, demokraattinen järjestäytyminen ja viljelijöiden vaikutusmahdollisuudet ovat olleet avaimet sen menestyksekkäälle  toiminnalle ja viljelijöiden toimeentulolle tulevaisuudessakin.

Kuapa Kokoon Viljelijöiden liiton puheenjohtaja Christiana Ohene-Agyare sanoo, että osuuskunta on olemassa jäsentensä hyväksi, ja Reilulla kaupalla on ollut huomattava rooli viljelijöiden toimeentulon kehittämisessä.

- Reilu kauppa on tuonut merkittävää lisätuloa Kuapa Kokoolle, ja rahat jaamme demokraattisen prosessimme kautta. Merkittävä osa on maksettu suoraan viljelijäjäsenillemme ja hankkeisiin, jotka hyödyttävät heitä suoraaan. Ilman tukea ja lisätuloja, joita Reilu kauppa ja Reilun kaupan yhteistyökumppanimme tarjoavat, emme olisi täällä tänään, ja kaakaonviljelijöillä ei olisi vieläkään sananvaltaa omaan tulevaisuutensa, hän toteaa.

Järjestön muodostuminen

Kuapa Kokoo perustettiin, kun Ghanan hallitus vapautti kaakaoteollisuuden vuonna 1993. Ryhmä viljelijöitä Nana Frimpong Abebresen johdolla mietti, miten he voisivat hyödyntää uutta toimintaympäristöä ja saada mahdollisimman suuren hyödyn uurastuksestaan. He päättivät muodostaa Kuapa Kokoon. 

Kuapa Kokoo kuuluu viljelijöille itselleen. Se on organisaatio, jossa viljelijät itse tekevät omat päätöksensä ja pitävät huolta niiden toteuttamisesta.

Tänä päivänä osuuskunnassa on 65 000 jäsentä viideltä ghanalaiselta kaakaonkasvatusalueelta.

Tullakseen Kuapa Kokoon jäseneksi, viljelijän on liityttävä olemassa olevaan yhdistykseen, käytävä läpi koulutusohjelma ja maksettava jäsenmaksu. Jäsenenä pääsee osaksi demokraattista järjestelmää, jossa jäsenet voivat äänestää ja olla ehdolla tehtäviin kylässä, piirikunnassa ja kansallisella tasolla. Ympäri vuoden järjestön eri portaissa pidetään yhteyttä ja tapaamisia.  Vuosittain järjestetään kokoukset myös piiri- ja kansallisella tasolla.

Kuapa Kokoo ja Reilu kauppa

Kuapa Kokoo liittyi Reilun kaupan liikkeeseen vuonna 1995 yhtenä ensimmäisistä viljelijälähtöisistä järjestöistä. 

Oivaltaessaan, että Reilun kaupan liike on loistava idea köyhyyden poistamiseen ja tuottajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen, Kuapa Kokoo yhdessä toisten organisaatioden kanssa perusti Divine (entinen Day) Chocolate Companyn ensimmäisenä reilun kaupan suklaamerkkinä Iso-Britanniassa vuonna 1999. 

Divine Chocolaten perustamisesta lähtien Kuapa Kokoo ja Divine ovat ajaneet reilun kaupan asiaa Euroopassa ja USAssa. Kuluttajat on saatu ymmärtämään, että kauppaa voidaan tehdä toisellakin tapaa.

Kuapa Kokoo on ansainnut Reilun kaupan lisää viimeiset 17 vuotta, ja lisällä on voitu vaikuttaa positiivisesti viljelijöiden elämään ja heidän yhteisöihinsä.

Reilun kaupan lisän käyttö on demokraattinen prosessi. Tiedot kerätään suoraan yhteisö- ja piiritasolta kansalliselle tasolle. Vuosittain varsinaisessa osuuskunnan kokouksessa jäsenet keskustelevat Reilun kaupan lisän talousarviosta ja tilinpäätöksestä, sekä sopivat painopisteistä. 

Kuinka Reilun kaupan lisä investoidaan, esimerkki viime vuodelta

Kaudella 2011-12 Kuapa Kokoo tuotti 43 544 tonnia kaakaota, josta Reilun kaupan asiakkaat ostivat 25 275 tonnia.

Tällä kaudella Reilun kaupan lisä käytettiin säkkikohtaiseen bonukseen, viidakkoveitsiin, maatalousalan koulukseen, Kuapa Kokoon sisäisen kontrollin järjestelmään, lapsityövoiman vastaiseen ohjelmaan, lääkäripalveluihin ja naisten ryhmien tukemiseen.

Vuosien mittaan Reilun kaupan lisää on käytetty myös viljely-yhteisöjen projektien rahoittamiseen, esimerkiksi koulujen ja porakaivojen rakentamiseen, sekä viljelijöille suunnattujen lainaosuuskuntien perustamiseen.

Kuapa Kokoo kehittää jatkuvasti tapoja, joilla tietämystä ja oppia jaetaan koko jäsenkunnalle, joka on levittäytynyt satojen neliömailien alueelle.

Viimeisin hanke on radio-ohjelmien pilottisarja Läntisellä alueella. Radio-ohjelmat ovat helposti jäsenten kuunneltavissa ja tarjoavat ihanteellisen kanavan tavoittaa, tiedottaa ja olla paikallisesti vuorovaikutuksessa jäsenten kanssa. Käsiteltyjä aiheita ovat olleet mm. Kuapa Kokoo, Reilu kauppa, viljelykäytännöt ja lapsityövoima. Jatkossa ohjelmia aiotaan lähettää muillakin alueilla. 

Reilu kauppa ulottuu Reilun kaupan lisää pidemmälle

Reilu kauppa parantaa viljelijöiden asemaa monin tavoin. He saavat äänensä kuuluviin oman organisaationsa asioissa. Tärkeää on myös naisten saama rohkaisu ja tuki.

Naiset, joita on noin kolmannes Kuapa Kokoon jäsenistä, ovatkin olleet aktiivisesti ja täysimääräisesti mukana päätöksentekoprosesseissa. Vuonna 2010 Kuapa Kokoo valitsi liitolleen ensimmäisen naispuheenjohtajan. 

Divinen ja Reilun kaupan kautta viljelijöillä on myös ollut mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa eurooppalaisten ja amerikkalaisten kuluttajien kanssa. Joka vuosi viljelijöitä matkustaa Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin puhumaan elinkeinostaan. He tapaavat koululaisia ja muita suklaankuluttajia, ja kertovat näille itsestään, viljelmistään ja Reilusta kaupasta.

?UR?Viljelijät ovat saaneet paljon itseluottamusta tällaisten mahdollisuuksien kautta, ja se on myös lisännyt heidän ymmärtämystään kaakaon ja suklaan maailmasta, sanoo Ohene-Agyare. Tätä Reilu kauppa tekee viljelijöille ja olemme siitä ylpeitä.

Alkuperäinen teksti: Kofi Adu Domfeh/Luv Fm/Ghana löytyy täältä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications