Valikko

Kupillinen reilumpaa teetä

31-vuotias Irene Kijara on ugandalainen teenviljelijä ja kolmen lapsen äiti. Ammatiltaan hän on opettaja, mutta sen lisäksi myös menestynyt yrittäjä. Hän on Ugandassa sijaitsevan teetehtaan osaomistaja tuhannen muun teenviljelijän tavoin. Mabale Growers?UR(TM) Tea Factory on ollut Reilu kauppa -sertifioitu jo yli 10 vuotta.

Uganda sijaitsee itäisessä Keski-Afrikassa. Maatalous on tärkeä elinkeino, ja teen lisäksi myös kahvi on tärkeä vientituote. Mabale Growers?UR(TM) Tea Factory sijaitsee puolentoista kilometrin korkeudessa Länsi-Ugandassa, Rwezori-vuorten alemmilla rinteillä. Aikaisemmin teeviljelmät ja tehtaat olivat valtion omistuksessa.

Kijara työllistää kahdella, yli kuuden hehtaarin viljelmällään 15 työntekijää, jotka poimivat teetä, kitkevät rikkaruohoja sekä huolehtivat lannoittamisesta ja tuholaistorjunnasta. Työviikko kestää kuusi päivää, sunnuntaisin pidetään vapaapäivä. Teenviljelyn lisäksi hän pitää pientä kauppaa ja kasvattaa lypsykarjaa. Kijaran perheen tuloista noin puolet tulee teenviljelystä.

- Maatilani on yksi parhaista koko alueella, olen ylpeä työstä, jota teen viljelmilläni. Muut naiset näkevät mitä olen saanut aikaan, ja he alkavat huolehtia viljelmistään paremmin ja ymmärtävät että heistäkin voi tulla yhtä vahvoja ja itsenäisiä kuin minusta.

Järjestyminen kannattaa

Viljelijäjärjestön jäsenyys hyödyttää Kijaraa ja muita teetuottajia monin tavoin. Viljelijät saavat organisaatiosta varman ostajan teelleen, ja organisaatio myös maksaa viljelijöille vakaata hintaa teestä. Mabale Growers?UR(TM) Tea Factory myös tukee jäseniään lannoitteiden ja työvälineiden hankinnassa.

Teetehdas saa pienen osan teestään myytyä Reilun kaupan teenä. Reilun kaupan teestä maksetaan aina erillistä Reilun kaupan lisää, joka käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin. Kijara kuuluu työryhmään, joka päättää Reilun kaupan lisien käytöstä. Mabalessa Reilun kaupan lisiä on käytetty muun muassa teiden korjaukseen. 

- Reilusta kaupasta on meille paljon hyötyä. Se on auttanut meitä rakentamaan teitä, kouluja, varastoja ja klinikan. Olemme myös saaneet koulutusta, jonka ansiosta teemme laatu on parantunut.

Tuleville Reilun kaupan lisille on suunniteltu monia käyttötarkoituksia. Kylässä olevat avokaivot saastuvat helposti, joten niiden suojaksi aiotaan rakentaa kannet. Toinen tärkeä kohde on valtiolta kesken jääneen koulun rakentaminen loppuun, jotta koululaisten ei tarvitse istua maassa.

Viljelijät toivovat Reilun kaupan lisillä rakennettavan myös kylätalon, jossa voisi järjestää esimerkiksi häitä tai muita tilaisuuksia, tai vain kokoontua viettämään iltaa töiden jälkeen. Myös jalkapallojen ostaminen paikalliselle joukkueelle on ollut keskusteluissa.

- Kiitos tuestanne. Toivomme saavamme paljon teetä myydyksi, jotta voimme rahoittaa kaikki suunnitellut projektit.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications