Valikko

Los Robles viinitilat Chilessä parantavat yhteisöiden elämää

Los Roblesin viinitila on Reilun kaupan viiniprojekti, jonka herätti henkiin palkittu chileläinen viinintuottaja Viña Cono Sur. Vuodesta 2009 lähtien he ovat tehneet töitä edistääkseen ja parantaakseen pienten, sertifioitujen, chileläisten tuottajien ja heidän perheittensä elämänlaatua ja sosiaalista hyvinvointia Curicó Valleyssä.

Viinitilalla on yli viidenkymmenen vuoden kokemus. Alun perin sen perustivat alueen sinnikkäät, pienet ja keskisuuret viininviljelijät jo vuonna 1946. Se on ensimmäinen vakiintunut Reilun kaupan viinintuottaja Chilessä.  Tänä päivänä heillä on 84 vakituista työntekijää.

Los Roblesin viinitila, kuten sen viinintuottajien tiluksetkin, sijaitsevat Curicó Valleyssa keskellä Chileä. Se on ainutlaatuinen paikka, eräs maan kiinnostavimmista ja erikoisimmista rypäleenviljelyalueista. Minne tahansa katsookin, näkee viinitarhoja hurmaavissa väreissä, levittäytyen kauas etäisyyteen. Ilmasto on välimerellinen; ihanteellinen täydelliseen rypäleiden kypsytykseen.

- Vaikka aurinko paistaa kuumasti, hyödymme Andeilta puhaltavista kylmistä tuulista, jotka pitävät rypäleet viileinä ja raikkaina.

Reilun kaupan viinin viljelijät saavat oikeudenmukaisen korvauksen rypäleistään. Näin he voivat rakentaa paremman elämän perheilleen ja yhteisölleen. Kun ihmisillä on vakaa ja tasainen toimeentulo, he voivat alkaa rakentaa parempaa elämää itselleen. Kun heillä on mahdollisuus ottaa ohjat ja johtaa omaa työtään, he voivat alkaa unelmoida tulevaisuudesta.

Reilun kaupan lisän käytöstä viljelijät päättävät demokraattisesti yhdessä. Reilun kaupan lisä voidaan sijoittaa koulutukseen ja terveydenhuoltoon tai maatilan parannuksiin, joilla lisätään satoa ja laatua tai jalostuslaitoksiin lisäämään tuloja.

Terveydenhuolto ei ole aiemmin ollut kaikkien viljelijöiden ulottuvilla. Reilun kaupan lisän avulla on hankittu lääkkeitä, hoidettu sairauksia ja tuettu esimerkiksi kylän liikuntarajoitteisia hankkimalla heille pyörätuoleja.

Suurin osa Reilun kaupan lisästä on kuitenkin jaettu nuorille yliopistojen apurahaksi. Koulutus on monelle liian kallista ja näin seuraavalla sukupolvella on nyt paljon enemmän vaihtoehtoja kuin vanhemmillaan. Seitsemänkymmenen ihmisen yhteisössä on nyt kahdeksan yliopisto-opiskelijaa, mikä on suuri ylpeydenaihe kaikille! 

Osa investoinneista on käytetty viinin laadun parantamiseen ja suunnitelmissa on oman viinikellarin rakentaminen. 

Viljelijät arvostavat Roblesin Reilun kaupan projektin tuomia etuja ja mahdollisuuksia. He jakavatkin pienen osan varoistaan tueksi muille ryhmille ja järjestöille maksaakseen näin takaisin yhteiskunnalle. Säännöllinen lahjoitus tehdään esimerkiksi Sagrada Familia turvakodille, joka auttaa vammaisia lapsia.

Los Roblesin tilalta tulee Suomeen mm. La Fonda-punaviini. 

Viiniviljelijän tarina

Jorge Fuenzalida, Los Robles Chief Winemaker

Olen viininviljelijä Los Roblesissa ja olen työskennellyt täällä kymmenen vuotta. Me olimme ensimmäinen Reilun kaupan viinitila Chilessä.

Tavoitteemme on tehdä loistavia viinejä, mutta kysymys on muustakin kuin vain siitä. Me kaikki työskentelemme parantaaksemme yhteisömme elämänlaatua. Se merkitsee parempaa koulutusta lapsillemme, helpottaa pääsyä hyvän terveydenhuollon piiriin ja tärkeimpänä kaikista antaa ihmisille mahdollisuuden rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Täällä päin Chileä on paljon pienituloisia perheitä. Heille rypäleiden kasvattamien on kallista hommaa ja siihen voi sisältyä riskejä. Los Robles antaa heille tietotaitoa ja työkaluja kasvattaa parempilaatuisia hedelmiä. Me kaikki pyrimme kasvattamaan niin hyviä rypäleitä kuin mahdollista. Sillä tavoin voimme tehdä laatuluokan viinejä, ja kasvattajat voivat saada parempia tuloja ja rakentaa kestävää liiketoimintaa.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications