Valikko

Puuvillanviljelijän lapset kouluun

Puuvillanviljelijä Wennigda Boukoungoun pienessä, savesta rakennetussa talossa on vain suuri puusänky, seinällä itse piirretty kuva ja naulakko, jossa roikkuu muutama vaate. Huomio kiinnittyy ensimmäisenä sängyn vieressä kohoavaan suureen valkoiseen puuvillavuoreen. 

Boukoungou kertoo puuvillakeon olevan Reilun kaupan luomupuuvillaa, joka on peräisin hänen omalta pelloltaan. Boukoungou varastoi satonsa turvallisessa ja kuivassa paikassa: kotonaan.  Myöhemmin hän vie sen paikalliselle torille virallisesti punnittavaksi ja myytäväksi. Boukoungou on kasvattanut puuvillaa jo noin 15 vuotta. Lisäksi hän viljelee maapähkinöitä, maissia ja vehnää torilla myytäväksi.

Burkina Faso sijaitsee Länsi-Afrikassa, ja maan nimi tarkoittaa paikallisella kielellä ?UR?vapaiden ihmisten maata?UR?. Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä maista, ja noin 80 % burkinalaisista tulee toimeen omavaraisviljelyllä.

Maanviljelijän elämä Burkina Fasossa on erittäin raskasta. Monilla viljelijöillä ei ole työhön tarvittavia laitteita tai työkaluja eikä ajoneuvoja tuotteiden kuljettamiseen. Pellot on kylvettävä käsin ja sato on luonnonoikkujen armoilla. Joinakin vuosina viljelijöitä on piinannut pitkä kuivuus ja kovat rankkasateet, jotka ovat uhanneet tuhota sadon.

Reilu kauppa vaikuttaa

Boukoungou ryhtyi viljelemään Reilun kaupan luomupuuvillaa vuonna 2007. Hän on D?UR(TM)Apouryn tuottajayhteisön jäsen, ja hän vastaa yhteisön puuvillarahastonhoidosta sekä johtaa yhteisön Reilun kaupan lisän käyttöä. 

Boukoungoun yhdeksästä lapsesta kahdeksan on päässyt kouluun. Boukoungou kertoo toivovansa samaa, mitä äidit ja isät kaikkialla maailmassa: että hänen lapsillaan olisi helpompi elämä kuin hänellä itsellään, ja että he voisivat saavuttaa enemmän kuin hän. Hän haluaisi, että kaikki lapset kävisivät koulunsa loppuun ja heistä tulisi virkamiehiä kaupunkiin.

- Ehkä heistä voisi myös tulla moderneja maanviljelijöitä, joilla olisi enemmän tietoa ja paremmat varusteet", hän lisää.

Reilu kauppa on ollut erittäin tärkeää Boukoungoulle, sillä sen avulla hän on pystynyt huolehtimaan yksitoistahenkisestä suurperheestään. 

- Olen iloinen, että minulla on peltoa ja voin tehdä työtä, eikä minun tarvitse kerjätä elättääkseni perhettäni. Reilun kaupan avulla saan lähetettyä lapseni kouluun ja vietyä heidät lääkäriin, kun he sairastuvat.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications