Valikko

Reilu kauppa toi radiokanavan

Reilun kaupan lisillä on mahdollista tehdä monenlaisia hankintoja. Cañera del Surin sokerinviljelijät perustivat Reilun kaupan lisillä oman radiokanavan. Radio helpottaa viestintää yhteisön sisällä, tarjoaa uutisia, tietoiskuja ja viihdykettä.

Keskellä Etelä-Amerikkaa sijaitseva Paraguay on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista. Paraguayssa viljellään paljon maataloustuotteita, muun muassa sokeriruokoa.

Cañera del Sur on sokerintuottajien Reilu kauppa -sertifioitu osuuskunta. Se sijaitsee lähellä Iturben kaupunkia, Guairán alueella. Alue on vehreää ja kumpuilevaa, joet virtaavat metsien ja peltojen poikki. Osuuskunnan jäsenten viljelemä sokeriruoko on myös luomua, ja ympäristön hyvinvointi onkin tärkeä osa viljelyä.

Sokeri on tärkeä elinkeino

Sokerin viljely on alueella tärkeä elinkeino ja ihmiset haluavat viljellä sokeriruokoa jatkossakin. Reilun kaupan järjestelmän avulla osuuskunta tukee viljelijöitä työssään.

- Maatila on meille hyvin tärkeä ja se on periytynyt suvussamme sukupolvien ajan. Olemme tuottaneet Reilun kaupan ruokosokeria vuodesta 2002 lähtien. Sinä aikana Cañera del Sur on vahvistunut, mistä kiitos kuuluu Reilulle kaupalle. Tuotteista maksettava Reilun kaupan lisä on houkutellut Cañera del Suriin lisää viljelijöitä ja on siten antanut osuuskunnalle enemmän painoarvoa ja mahdollisuuksia toimia, kertoo pienviljelijä Reinaldo Cabral.

Reilun kaupan lisillä on radiokanavan lisäksi hankittu tärkeitä palveluita. Kylään on perustettu muun muassa terveyskeskus sekä taimitarha. Lisäksi osuuskunta tarjoaa viljelijöille koulutusta paremmista viljelytekniikoista.

Reilu kauppa luo taloudellista turvaa

Alueella on paljon ongelmia työttömyydestä johtuen. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin, koska maaseudulla ei riitä työtä kaikille. Alhaisten myyntihintojen vuoksi maatalous saattaa olla kannattamatonta, ja toisaalta maaperän laatu huononee liian intensiivisen viljelyn tuloksena. Cañera del Surin jäsenet näkevätkin Reilun kaupan suurimman hyödyn olevan sen tarjoamassa taloudellisessa turvassa.

- Olen aina ollut sokerinviljelijä. Liityin Cañera del Surin jäseneksi jo silloin, kun se perustettiin. Mielestäni Reilun kaupan suurin hyöty on osuuskunnan tarjoama tuki sadonkorjuun aikaan, kertoo Reynaldo Ayala, ammattiyhdistysaktiivi ja pienviljelijä.

Sokerinviljelijöiden täytyy ottaa suuri taloudellinen riski sadonkorjuun aikaan. Sokeri täytyy kuljettaa prosessoitavaksi lähes sadan kilometrin päähän. Cañera del Sur on hankkinut viljelijöiden käyttöön kuorma-autoja, joilla sokerinkuljetus hoituu huomattavasti edullisemmin.

- Sadonkorjuu on äärimmäisen tärkeää aikaa sokerinviljelijälle, sillä silloin meidän täytyy investoida jopa 40 prosenttia sokerin hinnasta sen kuljettamiseen tehtaalle, kertoo pienviljelijä Gregorio Bareiro.

Osuuskunta myöntää myös edullista lainaa viljelijöille. Pienviljelijöiden olisi muuten vaikea saada lainaa sadonkorjuun aikaan. Villaricasta, maakunnan pääkaupungista, voi saada lainaa, mutta huomattavasti suuremmilla koroilla. 

- Meidän pienviljelijöiden on kannattavaa liittyä osuuskuntaan, koska saamme palveluita ja paremmat hinnat. Minulle Reilun kaupan tärkein hyöty on se, että voin saada sadonkorjuuaikaan lainaa alhaisella korolla. Mikään muu pankki, osuuskunta tai järjestö ei anna lainaa pienviljelijöille,  Bareiro jatkaa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa osuuskunnalla on perustaa sairausvakuutusrahasto, ja alkaa tukea taloudellisesti paikallisia kansalaisjärjestöjä.

Reilu kauppa ja Cañera del Sur lukuina:

  • Sokeriruokoa viljelevät pientuottajat yhdistyivät osuuskunnaksi jo 1960-luvulla.
  • Reilu kauppa -sertifioinnin osuuskunta sai vuonna 1999.
  • Osuuskunnalla on 250 jäsentä.
  • Sokeriruokopeltoa on 533 hehtaaria.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications