Valikko

Reilu kauppa vei korkeakouluun

Charl Wenn syntyi ja kasvoi Nietbeginin osuuskunnan viinitilalla Stellensboschissa, Etelä-Afrikassa. Hän aloitti työt viinitarhalla maataloustyöntekijänä, mutta on ajan myötä ylentynyt tuotantopäälliköksi.

Nietbegin Vineyards ?UR"viinitarha sai Reilu kauppa ?UR"sertifioinnin vuonna 2006. Nietbegin tarkoittaa kirjaimellisesti ?UR?uutta alkua?UR?.

Sekä Wennin isoisä että isoisän isä työskentelivät viinitarhoilla.  Kun Wenn päätyi töihin viinitilalle, hän oli vasta koululainen. Häntä kehotettiin jatkamaan koulunkäyntiä, mutta hän halusi lopettaa.

- Olin itsepäinen ja halusin töihin!

Wenn on Carpe Diem ?UR"työntekijöiden yhdistyksen puheenjohtaja. Hän oli myös perheessään ensimmäinen, joka on lentänyt lentokoneessa. Reilun kaupan lisillä hänet lennätettiin Kapkaupungista Johannesburgiin Thandi-viinin lanseeraustilaisuuteen.

- Se oli hyvin merkittävää. Kukaan perheestäni ei ollut aikaisemmin ollut lentokoneessa.

Ennen ylennystään tuotantopäälliköksi Wenn oli työskennellyt Nietbeginsissä 22 vuotta. Hän on työskennellyt myös traktorinkuljettajan ja valvojan tehtävissä.

Veljentyttö pääsi opiskelemaan

Wennin 20-vuotias veljentytär Alvercia Juries on kylän ensimmäinen korkeakouluopiskelija. Juriesilla on mahdollisuus opiskella, koska lukukausimaksut maksetaan Reilun kaupan lisästä.

- Olen aina tiennyt, että haluan opiskella sairaanhoitajaksi. En vain koskaan uskonut että se olisi mahdollista, Juries kertoo.

Valmistuttuaan sairaanhoitajaksi hän toivoo saavansa töitä läheisestä sairaalasta.

Reilun kaupan lisillä kustannetaan myös osa työntekijöiden lasten koulumaksuista. Ennen Reilua kauppaa, Wennin piti usein lainata rahaa pystyäkseen maksamaan lastensa koulumaksut.

Urheilusta uutta potkua

Carpe Diem ?UR"järjestö on perustanut rugby- ja verkkopallojoukkueet tarjotakseen kylän nuorille järkevää tekemistä. Reilun kaupan lisällä joukkueille on hankittu muun muassa urheiluvälineitä, jotta he pystyisivät pelaamaan. Samalla opetetaan hyvän elämän pelisääntöjä ja itsehillintää. Kylässä rugbyä pidetään arvossaan, joten urheilujoukkue on vahvistanut myös yhteishenkeä.

Reilun kaupan lisille löytyy muutakin käyttöä. Suunnitelmissa on rakentaa parempia asuntoja viinitarhan työntekijöille. Rakennushanke toteutetaan yhdessä valtion kanssa, joten osa kustannuksista tulee valtion kassasta, osa Reilun kaupan lisästä.

- Elämä on lapsillemme helpompaa, kuin mitä se on ollut meille, Wenn sanoo.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications