Valikko

Reiluilla ruusuilla naisille sairaala

Panda Flowersin 53 hehtaarin kukkatilan jokainen ruusu lähtee vientiin Eurooppaan. Monet tilan projektit ja parannukset on pystytty rahoittamaan Reilun kaupan lisän avulla.

Tila sijoitti osan lisästään vedenpuhdistusjärjestelmään ja vesisäiliöihin, ja pystyy nyt myymään vettä työntekijöilleen kymmenyksellä normaalista markkinahinnasta. Tilalla on myös mylly, jossa viljelijät jauhavat maissista ugalia, kenialaista arkiruokaa, jota työntekijät voivat ostaa edullisesti.

Yksi suurimmista Reilun kaupan projekteista tilalla on talonrakennushanke. Panda Flowers on rakentanut jo yli 30 taloa työntekijöilleen Naivashan kaupungin lähettyville. Panda Flowersin toimitusjohtaja Igal Elfezouaty kertoi, että Fairtrade Internationalia oli pitänyt hieman vakuutella, jotta hanke saatiin hyväksytyksi. Eurooppalaisesta perspektiivistä katsottuna talot ovat pieniä ja vaatimattomia, mutta lähes kukaan talon saanneista työntekijöistä ei olisi pystynyt tulemaan omistusasunnonomistajiksi omin voimin. Talon saanti tilan kautta on vahvistanut työntekijöiden sitoutumista työhönsä ja Reiluun kauppaan yleensä.

Myös paikallinen sairaala pystyi aloittamaan oman naistentautien osaston Reilun kaupan lisien avulla. Naivashan alue on houkuttelut kymmeniä tuhansia uusia työntekijöitä, erityisesti kukkienviljelysektorille. 70 000 uudesta työpaikan saaneesta ihmisestä 70 % on ollut naisia.

Alueen terveydenhoito oli suunniteltu alun perin vastaamaan vain noin 200 000 ihmisen tarpeita. Muuttopaine ja naisten määrän kasvu johtivat tilanteeseen, jossa naisten terveydenhuolto oli hyvin puutteellista. Naiset ja vastasyntyneet joutuivat usein jakamaan tiloja, lääkkeitä ja sänkyjä.

Uusi naistentautien osasto paransi tilannetta merkittävästi. Amerikkalaiset ja eurooppalaiset rahoittajat lahjoittivat sekä rahaa että tarvikkeita uuden siiven rakennukseen. Panda Flowers sekä alueen muut Reilun kaupan tilat ovat antoivat ulkomaalaista summaa vastaavan lahjoituksen palkkaamalla työntekijöitä ja ostamalla tarvikkeita Reilun kaupan lisän avulla. Synnytysosasto ja leikkaussalit ovat nyt yhdet parhaista koko alueella. 

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications