Valikko

Reilumpia sopimuksia Colonia Independencian viljelijöille

Paraguayn trooppisilla sydänmailla sijaitseva Gairán alue on yksi kauneimmista paikoista Paraguayssa. Se on perinteistä sokeriruo'onviljelyseutua, joskin myös turistien suosiossa vehmaiden kukkuloidensa, lukuisten jokiensa ja satumaisten vesiputoustensa ansiosta.

Colonia Independenciaan, joka sijaitsee 25 km päässä alueen suurimmasta kaupungista Villaricasta, on vuoden 2011 helmikuussa perustettu viljelijäyhdistys (Asociacion de Productores de Caña de Azúcar de Independencia), jolla on 275 jäsentä. Yhdistyksen jäsenet kasvattavat Reilu kauppa- ja luomusertifioitua sokeriruokoa.

Viljelijöiden maatilkkujen koko on keskimäärin 30 hehtaaria, mutta pienimmät ovat vain kolmen hehtaarin kokoisia. Juuri näitä pikkuruisia maatiloja haluttiin yhdistyksen perustamisella eniten tukea. Alueella on kolme suurta, itsenäistä sokerimyllyä ja yksi valtion omistama etanolitehdas. Seudun väestö on alkuperäiskansojen sekä eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Monella on saksalaisperäinen nimi, ja osa osaa jopa puhua saksaa, sillä sieltä saapui alueelle runsaasti siirtolaisia 1900-luvulla.

Alueen suurimpia ongelmia ovat pienviljelijöiden riittämättömät tulot, nuorten työttömyys, heikko terveydenhuolto, metsien hävittäminen sekä veden saastuminen.

Viljelijät halusivat Reilun kaupan sertifikaatin virallistaakseen toimintansa ja saadakseen parempia neuvottelumahdollisuuksia sokerimylly-yhtiöiden kanssa. Kun viljelijät myyvät yhdessä suuria sokeriruokomääriä kerralla, saavat he tuotteestaan paremman hinnan. Viljelijöiden tulot ovatkin nousseet merkittävästi vuodesta 2011. Luomu- ja Reilu kauppa -sertifikaattien tähden yhdistyksen viljelijöiden on noudatettava myös tarkkoja ympäristönsuojeluperiaatteita. Jäseniä koulutetaan metsänhoidossa sekä maaperän, vesivarojen ja elinympäristön suojelussa. Luonnonvarat halutaan turvata tuleville sukupolville.

- Olemme allekirjoittaneet ensimmäistä kertaa ikinä viralliset sopimukset myllyjen kanssa, kertoo johtokunnan jäsen Alfredo Schaeffer.

Yhdistys kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa päättämään yhteisesti asioistaan. Tulevaisuudessa sokeriruo'on tuottajat haluavat panostaa terveydenhuoltoon, mikä hyödyttäisi koko yhteisöä. Koska sertifikaatti on tuore, viljelijät ovat vasta alustavasti pohtineet erilaisia vaihtoehtoja, joihin voisivat Reilun kaupan lisän sijoittaa. Mahdollisia projekteja ovat paikallisen terveysaseman tukeminen, jäsenten koulutuksen lisääminen, lyhyen aikavälin halpakorkoiset lainat taikka maatalouskoneiden hankkiminen. Eräs suunniteltu uudistus olisi viljelytuotteiden lisääminen ja viljelyn monipuolistaminen, jotta viljelijöiden elanto olisi turvattu ympäri vuoden. Mahdollisia viljelyskasveja ovat pavut, oliiviöljy tai yerba eli maté-teepensas.

- Parin viimeisen vuoden aikana olosuhteet ovat yleisesti kurjistuneet, ja olemme saaneet vain hyvin kehnosti tuloja, tai emme tuloja laisinkaan. Toivomme, että yhdistyksen perustaminen sekä Reilu kauppa -sertifikaatti auttavat kohentamaan taloudellista tilannettamme. Eritoten toivomme, että Reilun kaupan lisän avulla pystymme järjestämään lisää valmennusta viljelijöille sekä hankkimaan maatalouskoneita. Näin saisimme tuotannon hintaa laskettua, mikä parantaisi elintasoamme", kuvailee 35-vuotias pienviljelijä Even Ramon Pereira.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications