Valikko

Sheavoita reilusti Pusu Namogon kylästä

Akoman sheavoi-osuuskunta sijaitsee Bolgatangassa, Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Alue on erittäin köyhää ylänköä. 

Osuuskunta perustettiin vuonna 1998, ja kaikki sen jäsenet ovat naisia, jotka työskentelevät parantaakseen elinolojaan. Osuuskunnan tarkoitus on vähentää köyhyyttä ja lisätä tietoa eettisestä ja kansainväliset standardit täyttävästä paikallisesta tuotannosta.

Sheavoita valmistetaan sheapähkinäpuun hedelmistä. Sheapuita kasvaa läntisessä Afrikassa, ja sen pähkinät kerätään käsin. Sheavoita käytetään kosmetiikassa, esimerkiksi kosteusvoiteiden tai hiustenhoitoaineiden ainesosana. Siitä tehdään myös saippuaa ja sitä voi käyttää myös ruuanlaitossa.

Sheavoin valmistaminen on kovaa työtä

Suurin osa sheavoista valmistetaan edelleen perinteisillä työvoimaintensiivisillä menetelmillä. Tuoreet sheapähkinät kuoritaan esiin hedelmälihan sisältä. Kuoritut pähkinät murskataan, paahdetaan ja jauhetaan. Rasva erotetaan lisäämällä paahdettuun pähkinäjauhoon kuumaa vettä, jolloin rasva ja vesi erottuvat toisistaan. Kuidut poistetaan ja voita kuumennetaan kunnes kaikki vesi on haihtunut ja voi on riittävän puhdasta.

Shea-pähkinöiden kerääminen, käsittely ja myyminen Akoman osuuskunnassa ovat pääasialliset tulonlähteet Pusu Namogon kylän naisille.

Osuuskunta ei halua olla täysin riippuvainen sheavoista, vaan he pyrkivät monipuolistamaan toimintaansa ja löytämään uusia elinkeinoja. Toimintaa halutaan laajentaa esimerkiksi käsitöiden, pukuompelun, saippuanvalmistuksen ja kaakaovoin tuottamiseen.

- Pusu Namogon kaltaisista köyhistä kylistä tulevat naiset ovat onnekkaita. Monet naiset alueellamme ja muuallakin ovat vuosien ajan työskennelleet kovasti tuodakseen leivän pöytään perheelleen. Suurin osa heidän rahoistaan menee kuitenkin aliravitsemuksesta johtuvien sairauksien hoitoon. Reilun kaupan avulla nämä naiset saavat reilun korvauksen kovasta työstään, sanoo Juliana Sampana, Akoman osuuskunnan puheenjohtaja.

Kosmetiikalla köyhyyttä vastaan

Akoma sai Reilu kauppa ?UR"sertifikaatin vuonna 2009. Reilun kaupan myynneistä osuuskunta saa aina vähintään takuuhinnan. Takuuhinta varmistaa sen, että työntekijät saavat reilun korvauksen työstään. Takuuhinnan päälle maksettava Reilun kaupan lisän käytöstä päättävät jäsenet, ja usein sillä tuetaan erilaisia sosiaalihankkeita ja kestävän kehityksen mukaisia hankintoja kylässä.

Tärkeimpänä Reilun kaupan lisän käyttökohteena on Pusu Namogon alakoulun korjaaminen. Koulurakennukset ovat erittäin huonossa kunnossa tai jopa keskeneräisiä. Seuraavien viiden vuoden aikana osuuskunta aikoo käyttää rahaa lasten koulutukseen ja oppimisympäristön kehittämiseen. Hankintalistalla ovat muun muassa kirjasto, atk-luokka, pulpetit ja koulutarvikkeet.

Sheapähkinöiden jalostaminen voiksi vaatii paljon työtä ja taitoa. Useimmiten kylistä vain myydään sheapähkinät eteenpäin isoille kosmetiikkayrityksille jalostettaviksi. Akomassa osa pähkinöistä jalostetaan itse, jolloin niistä saadaan korkeampaa hintaa, sillä voin voi myydä kalliimmalla kuin pähkinät.

Kylän naiset, jotka keräsivät shea-pähkinöitä jo ennen osuuskunnan perustamista, ovat nyt liittyneet jäseniksi. Heidät on koulutettu käsittelemään shea-pähkinöistä kansainvälisten standardien mukaista sheavoita.

- Reilun kaupan järjestelmän käyttöönoton jälkeen jäsenten elämä on muuttunut paremmaksi. Jotta voitaisiin turvata myös parempi tulevaisuus heille ja heidän perheilleen, täytyy Reilun kaupan kosmetiikkamarkkinoiden kasvaa. Kasvu takaisi sen, että Akoma voi myydä suuremman osan sheavoistaan Reilun kaupan hinnalla, Sampana sanoo.

Reilu kauppa ja Akomo lukuina:

  • Akoman tuotantolaitos tuottaa noin kahdeksan tonnia sheavoita päivässä.
  • Vuodessa Akoma tuottaa 45 tonnia sheavoita, joista 15 tonnia on myös luomusertifioitua.
  • Takuuhinta Akomon Reilun kaupan sheavoille on noin 2600 euroa tuhannesta kilosta. 
  • Reilun kaupan lisä on 185 euroa tuhannesta kilosta sheavoita.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications