Valikko

Sokeri toi sähkön

Martha Chilembwe on malawilaisen Kasinthulan osuuskunnan jäsen. Hän viljelee kolmen hehtaarin viljelmällä ruokosokeria.

- Reilu kauppa tuo perheillemme toivoa, hän kertoo. Kuten muut alueen viljelijät, Chilembwe on päässyt eteenpäin vaihtamalla riisin viljelyn sokerin viljelyyn.

- Ero on iso, sillä sokerilla tienaa paremmin.

Chilembwella on viisi poikaa ja neljä tytärtä. Pojat ovat jo aikuisia ja auttavat äitiään peltotöissä. Mutta tämä toivoisi, että lapset löytäisivät töitä kodin ulkopuolelta. Malawissa niiden, joilla ei ole koulutusta, on vaikea löytää töitä. Niinpä Chilembwe toivoo pystyvänsä kouluttamaan lapsensa johonkin ammattiin. Hän haluaisi, että myös hänen tyttärensä voisivat käydä koulua, jotta he voisivat elää itsenäistä elämää, eivätkä jäisi riippuvaisiksi tulevista aviomiehistään. 

Reilun kaupan avulla Kasinthulan osuuskunnassa on toteutettu erilaisia hankkeita. Chilembwe on erityisen iloinen siitä, että erillisiä Reilun kaupan lisiä on käytetty kaivojen rakentamiseen.

- Ja se on vasta alkua, hän jatkaa optimistisena.

Kaivojen rakentaminen kahteen kylään oli yksi ensimmäisistä Reilun kaupan lisän avulla toteutetuista projekteista. Tätä ennen likainen vesi levitti jatkuvasti tauteja, kuten koleraa. 

Tämän lisäksi Reilun kaupan lisällä on hankittu sähköt Chinangwa-nimiseen kylään ja lääkkeitä läheiselle terveysasemalle. Esimerkiksi bilhartsiaan ei klinikalla ole ollut tätä ennen lääkkeitä kolmeen vuoteen, vaikka tauti on trooppisten maiden toiseksi yleisin loistauti malarian jälkeen. Terveysasemalle on hankittu myös esimerkiksi penisilliiniä ja aspirinia. 

Seuraavaksi Reilun kaupan lisällä on tarkoitus rakentaa kaksi koulurakennusta. Chilembwe toivoo myös, että alueelle saataisiin rakennettua uusi terveysasema, sillä nykyinen sijaitsee aikamoisen matkan päässä. 

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications