Valikko

Vaniljaa trooppisilta Komoreilta

Vaniljan taimia

Komorit on tuliperäinen kolmen saaren muodostama saarivaltio, joka sijaitsee Intian valtamerellä Mosambikin kanaalin pohjoisosassa, Afrikan rannikon tuntumassa. Siellä vallitsee trooppinen meri-ilmasto, jossa kuiva- ja sadekausi vuorottelevat. Suurimmalla saarella Grande Comorella on kaksi tulivuorta, joista Mount Karthala on aktiivinen. Pinnanmuodot vaihtelevat alangosta jyrkkiin vuorenrinteisiin, eikä saarella ole lainkaan pysyviä jokia. Maaperä on suurelta osin perinteiseen peltoviljelyyn soveltumatonta laavaa. Viljelyä vaikeuttavat myös sadekauden rankkasateiden aiheuttamat maanvyöryt sekä kuivakauden metsäpalot. Alueen viljelykasveihin kuuluvat vanilja, ylang-ylang, neilikka, banaani, kookos ja ananas.

Komorit on yksi maailman köyhimmistä kehitysmaista. Vähäisen viljelymaan vuoksi saarivaltio joutuu tuomaan suuren osan elintarvikkeista ulkomailta. Elinkustannukset ovatkin suhteellisen korkeat. Kuitenkin useat maassa vientiin viljeltävät rahakasvit ovat hinnaltaan halpoja, minkä vuoksi viljelijöiden tulotaso on alhainen. Muita ongelmia ovat huonokuntoinen tieverkosto ja korkea työttömyysaste. Alle 25-vuotiaista työikäisistä ilman työtä on peräti 44,5 %.

Grande Comorella sijaitseva Provaben tuottajayhteisö on perustettu vuonna 2007. Reilun kaupan vaniljaa se on tuottanut vuodesta 2010. Sillä on myös Ecocertin luomusertifikaatti. Viljelijät ovat olleet hyvin tyytyväisiä Reilun kaupan hintaan verrattuna normaaliin markkinahintaan. Paremmasta tulotasosta on ollut monenlaista hyötyä. Kasvaneet tulot motivoivat heitä monin tavoin. Lisäksi lapset pääsevät kouluun ja perheillä on varaa ruokaan ja terveydenhoitoon. Tuotantoa on myös pystytty monipuolistamaan ylang-ylangin ja neilikan metsäviljelyllä.

Seleyan kylässä asuvan Troundra Attoumanin suvussa vaniljan kasvatus on ollut perinteenä, ja hän on jatkanut tätä elinkeinoa. Paikalliset olosuhteet aiheuttavat omat vaikeutensa: kylässä oli tulva, joka tuhosi osan viljelmästä. Reilun kaupan lisällä toteutettavan istutusprojektin avulla kasvit voidaan istuttaa uudelleen.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications