Valikko

Viinintuotantoa Argentiinassa

Haastattelussa Claudio Magni, argentiinalaisen viiniosuuskunta Wine group Argentinan vientipäällikkö

Claudio Magni edustaa La Celia Reilun kaupan viiniä. Hän on kasvanut viinitilalla ja jo nuoresta pojasta lähtien tottunut tekemään tilalla töitä. Vuonna 2006 hän liittyi mukaan osuuskunnan toimintaan ja osallistui liiketoiminnalliseen työhön.

La Celia valkoviini kasvatetaan Mendosan alueella Argentiinassa, joka on maailman kahdeksanneksi suurin viinialue. Kaikista argentiinalaisista viineistä, 80 % tulee juuri tältä alueelta. La Celian tilalla on 120 työntekijää. Tilan koko on noin 400 hehtaaria ja sen sijainti on ihanteellinen viiniköynnöksien kasvulle; 1100 metriä merenpinnasta, aurinkoisten kukkuloiden rinteillä. Euroopassa viinit joudutaan poimimaan sään takia aiemmin kuin Argentiinassa, mikä johtaa siihen, että viinejä ei voida juoda poimimisvuonna. Meren vaikutus säähän on suuri, mutta Argentiinassa tilat sijaitsevat niin kaukana rannikosta, ettei vaikutusta viinirypäleiden kypsymiseen ole. Siten Mendosa alueen viinejä voi juoda jo poimimisvuonna. Nopeimmillaan meidän kotipöytäämme voi saapua viini noin 9 kk sen poimimisesta. Punaviineissä menee yleensä vähintään vuosi.

Tilalla tehdään jatkuvasti työtä viiniköynnösten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Köynnöksiä leikataan, harvennetaan ja sidotaan sekä varmistetaan riittävä auringonvalo. Kastelu on automatisoitu ja leikkaustyö suoritetaan koneellisesti, muuten työ tapahtuu käsin. Oikeanlainen köynnösten hoito vaatii osaamista ja koulutusta. Tilapäisiä työntekijöitä palkataan aina sadonkorjuun aikaan, joka kestää kolmisen kuukautta. Kaiken kaikkiaan itse viinimarjan kypsymiseen kuluu 100 -150 päivää. Suurin osa marjoista poimitaan käsin, joka on köynnöksille hellävaraisempaa, mutta mekaanista poimintaa hitaampaa. 

Koska Argentiinassa on paljon viinitiloja, on maassa myös paljon kiertäviä työntekijöitä, jotka siirtyvät tilalta toiselle sadonkorjuun edistyessä. Reilun kaupan sertifioimilla tiloilla työntekijöiden tulee saada oikeudenmukaista korvausta työstään, työaika- ja olosuhteet tulee olla kohtuulliset sekä heidän tulee saada kuulua ammattiliittoon. Tämä on tärkeää edistystä työntekijöiden oikeuksien edistämiseksi. 

Viinitilan vakituiset työntekijät omistavat tilan. He yhdessä päättävät yhteisönsä kehittämisestä ja tulojen jakaantumisesta. Tilalle on rakennettu mm. päiväkoti, koteja sekä ruokavarasto, jolla autetaan alueen köyhimpiä perheitä.

Kysyttäessä Claudiolta mitä haasteita viininviljelyssä on, hän aloittaa listan, ?UR?riittävä veden määrä, oikeanlainen tasapaino kastelussa ja hoidossa, liian vähäinen aurinko tai liian paljon aurinkoa?UR? niitä on monia!". Viinimarjojen kasvatus ja hyvän viinin tekeminen ovat monen tekijän summa. Vaatii taitoa ja monen vuoden kokemusta hoitaa köynnöksiä juuri oikein, poimia marjat oikeaan aikaan ja puristaa niistä hyvänmakuinen viini. 

Reilu kauppa tuo monipuolista hyvinvointia

La Celia viinitila on mukana Reilun kaupan järjestelmässä, koska he näkevät eettisen toiminnan tärkeänä omassa liiketoiminnassaan. Reilu kaupan merkki ei tuo ainoastaan lisäarvoa kuluttajalle, vaan myös viinitilan viljelijöille ja työntekijöille. Ympäristön hyvinvointi on tärkeää, samoin kuin työntekijöiden oikeuksien parantuminen.  

Reilun kaupan lisän käytöstä viljelijät päättävät aina yhdessä. Reilun kaupan lisällä La Celia tiloilla on mm. koulutettu tilojen työntekijöitä yleisiin rakennus- ja huoltotöihin, jotta he osaisivat ylläpitää omia kotejaan sekä tarpeen vaatiessa saada itselleen toisen ammatin. Lisäksi Reilun kaupan lisällä on tuettu läheistä orpokotia ja viljelijät sekä heidän perheet ovat päässeet hammashuollon pariin. Julkisen sektorin palvelut ovat niukat ja kalliit, siksi viljelijät yhdessä päättivät käyttää osan rahoista juuri terveydenhuoltopalveluihin.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications